Info

Yläkaupungin Yö on yksi Suomen pitkäikäisimmistä ja suurimmista kaupunkifestivaaleista.

Yläkaupungin Yö 2021

Yläkaupungin Yö järjestetään 13.–16.5.2021! 

Tapahtuma on ensimmäistä kertaa monipäiväinen ja sisältää monipuolisesti kulttuuria elävästä musiikista kuva- ja sanataiteisiin sekä teatterista puheohjelmaan ja performansseihin. Festivaalille levittäytyvät myös Yläkaupungin Seminaarinkadulle ja keskustan kävelykadulle pystytettävät torikadut. Yläkaupungin Yö -festivaali on kokonaan pääsymaksuton tapahtuma.

Festivaalin esiintyjä-, vapaaehtois- ja toripaikkahaut ovat auenneet! Lue esiintyjähausta tarkemmin täältä, vapaaehtoisuudesta täältä ja torimyynnistä täältä.

Päämääränämme on järjestää kaikille turvallinen Yläkaupungin Yö. Festivaali järjestetään sopeutettuna koronatilanteeseen, ja olemme varautuneet monenlaisiin poikkeusjärjestelyihin. Tilanteen vuoksi ohjelmistoa on suunniteltu esitettäväksi etänä, ja yleisötapahtumia lisätään mahdollisuuksien mukaan. Koronavirustilanteen muutokset voivat tarkoittaa myös muutoksia ohjelmaan ja toteutustapoihin. Kerromme mahdollisista muutoksista aina Yläkaupungin Yön nettisivuilla ja sosiaalisen median kanavissa.

Yläkaupungin Yö

Jyväskylän Yläkaupungin, Älylän ja Seminaarinmäen ympäristöissä vuosittain järjestettävä Yläkaupungin Yö on pääosin talkoovoimin toteutettava kaupunkifestivaali. Se on kauttaaltaan pääsymaksuton tapahtuma, jonka suunnitteluun ja toteutukseen pääsevät osallistumaan mahdollisimman laajalti kaikki halukkaat.

Festivaalin monitaiteinen ohjelma on viime vuosina sisältänyt muun muassa tanssia, teatteria, elokuvia, performansseja, luentoja, kuvataidetta, elävää musiikkia, sanataidetta, työpajoja, lastenohjelmaa, pelejä ja liikuntaa.  Yläkaupungin Yössä on nähty jopa noin 200 esitystä 50 eri tapahtumapaikassa, ja toukokuussa kaupunkifestivaalissa vierailee vuosittain 30 000–50 000 kävijää. Yläkaupungin Yö tarjoaa näyteikkunan lukuisille eri taidemuotojen esiintyjille, ryhmille ja organisaatioille, elävöittäen kaupunkikulttuuria ja alueen taloutta.

Yläkaupungin Yö ry:n tarkoituksena on ylläpitää ja tukea kulttuuritoimintaa sekä edistää eri kulttuuriorganisaatioiden yhteistyötä ja kansalaisten omaehtoista kulttuuriharrastusta. Yhdistys pyrkii toiminnallaan lähentämään erilaisia kulttuurin osa-alueita toisiinsa sekä uudistamaan ja kehittämään kansalaisten kulttuurikäsitystä.

Yläkaupungin Yön Syksy

Yläkaupungin Yö järjesti 6.-28.11.2020 kokonaan uuden tapahtumakonseptin nimeltä
Yläkaupungin Yön Syksy, joka koostui 15:stä eri tapahtumasta. Yläkaupungin Yön Syksy toteutettiin koronavirustilanne huomioiden perinteisten klubitapahtumien (muun muassa Sohwi, Vakiopaine, Ylä-Ruth) lisäksi myös ulkotiloissa (mm. Toivolan Vanha Piha, Musiikkikampus) sekä virtuaalisesti (mm. Taidemuseo, Ilokivi, Liike22 ja Keski-Suomen museo).

Yläkaupungin Yön Syksy järjestettiin Opetus- ja kulttuuriministeriön ja Jyväskylän kaupungin tuella.

Tutustu tästä Yläkaupungin Yön Syksyn Virtuaaliversumiin. Striimattujen Älylän Ehtoon esitysten tallenteet löytyvät Virtuaaliversumissa Ilokivestä, Keski-Suomen museosta sekä Minna Canthin kadun rullalautailun erikoismyymälä Liike 22:sta.

Huhtikuussa 2020 livenä striimatun Yölokiven Striimiklubin tallenteen näet TÄSTÄ.

Vuoden 2020 aikana toteutettiin myös Kulttuuriversumi -niminen kampanja, jossa tuotiin taiteilijoita esiin aikana, jolloin esiintymismahdollisuudet olivat harvassa.

 


Kuvassa Semmarit, eli Seminaarinmäen mieslaulajat, Jyväskylän yliopiston päärakennuksen edessä Yläkaupungin Yön 20-vuotisjuhlatapahtumassa vuonna 2012. Kuva Taru Norrena.