Yläkaupungin Yön historiikki julkaistaan 18.5.

10.5.2024

Hyvää Yötä! (ja kauniita tosiasioita) Yläkaupungin Yön historia 1992–2023

Miksi Miljoonasateen piti esiintyä ensimmäisessä Yläkaupungin Yössä salanimellä? Miten Lordin euroviisuvoitto vaikutti nuoren Eva Louhivuoren keikkaan? Ja miksi ruokamyyntikojujen sähköt pettävät melkein joka vuosi?

Nämä seikat – ja aika monta muuta seikkaa – selviävät Yläkaupungin Yön historiikista Hyvää Yötä! (ja kauniita tosiasioita), joka julkaistaan tämänvuotisessa Yössä. Toimittaja Juha Mäkisen kirjoittama teos käy läpi festivaalin vaiheita vuosi vuodelta.

Ensimmäinen Yläkaupungin Yö järjestettiin vuonna 1992. Sen jälkeen tapahtuma on järjestetty joka kevät kahta poikkeusta lukuun ottamatta: vuonna 1994 järjestäjät päättivät itse pitää välivuoden ja vuonna 2020 pandemia mullisti elämän.

Yöstä tuli nopeasti yksi Jyväskylän tärkeimmistä kulttuuritapahtumista. Vaikka sukupolvet ovat vaihtuneet, perusperiaatteet ovat pysyneet: Yö on pääsymaksuton, poikkitaiteellinen ja yllätyksellinen kaupunkifestivaali. Keskittyminen Seminaarinmäen kampukselle sekä yläkaupungin alueelle luo tapahtumalle ainutlaatuisen identiteettinsä.

Teosta varten on haastateltu kymmeniä Yläkaupungin Yön työntekijöitä, esiintyjiä ja yhteistyökumppaneita. Tarinansa kertovat myös tapahtumalle omistautunut talkoolainen sekä Yössä sokkotreffeillä kohdannut pariskunta.

Kirjasta käy ilmi muun muassa se, mitkä ryhmät ovat esiintyneet kaikkein useimmin Yläkaupungin Yössä (vihje: yksi kuoro, kaksi tanssiryhmää ja yksi bändi) samoin kuin se, mitkä tapahtumapaikat ovat olleet useimmin mukana (vihje: vain yksi tapahtumapaikka on ollut mukana joka ikisessä Yössä).

Kirja julkistetaan lauantaina 18.5. Jyväskylän yliopiston kirjastorakennus Lähteessä klo 16:20 osana tämänvuotista Yläkaupungin Yötä. Kirjaa on myynnissä Lähteen edustalla festivaalin infopisteellä perjantaina 17.5. klo 17–21  ja lauantaina 18.5. klo 15–21. Kirjan hinta 29 euroa, Yläkaupungin Yö ry:n jäsenhinta 25 €. Kirja tulee festivaalin jälkeen myyntiin Yön verkkokauppaan.

Artikkelin kuva: Miljoonasade vuoden 1992 Yläkaupungin Yössä, Mika Remes