Yläkaupungin Yön ohjelma on julkaistu!

26.4.2024

17.–19.5. tarjolla 208 pääsymaksutonta esitystä 48 tapahtumapaikassa

Monitaiteinen ja pääsymaksuton Yläkaupungin Yö -kaupunkifestivaali järjestetään Jyväskylässä 17.–19.5. Tapahtuman ohjelmisto on julkaistu nyt festivaalin verkkosivujen Tapahtumat-osiossa

Vuoden 2024 festivaaleilla nähdään yhteensä 208 pääsymaksutonta esitystä 48 tapahtumapaikassa.

– Tämän vuoden festivaalin toteutuminen oli pitkään epävarmaa tapahtuman rahoituksen leikkausuhan vuoksi. Tapahtuma parsittiin kokoon normaalia nopeammassa ajassa, ja tänään julkaistavasta kokonaisuudesta saa olla ylpeä. Tuntuu, että Yläkaupungin Yölle ja mahdollisimman saavutettaville taide-elämyksille on tällä hetkellä Suomessa tilausta enemmän kuin koskaan. Iso kiitos kuuluu kaikille tapahtumaa tukeneille tahoille, toiminnanjohtaja Marko Kainulainen kommentoi.

Tämän vuoden festivaaleilla nähdään poikkeuksellisen monipuolinen kattaus eri taiteenlajeja tanssista elokuvaan ja puheohjelmasta performansseihin – laajaa livemusiikkitarjontaa unohtamatta!

Erityisen paljon tarjolla on aiempiin vuosiin nähden teatteriesityksiä: muun muassa Teatteri Eurooppa Neljä Sohwilla, Kehy ry:n Kesäteatteriklubi yliopiston juhlasalissa, Lauteilla-näytelmä osa III Kirjailijatalolla, Puskakollektiivi Vakiopaineessa, sekä koko perheen Peppi Pitkätossu Toivolan Vanhalla Pihalla. Lisäksi lukuisia improvisaatioteatteriesityksiä nähdään useammassa tapahtumapaikassa ympäri Yläkaupunkia.

Musiikkitarjontaa löytyy lähes kaikista mahdollista genreistä. Voit nauttia muun muassa Hardcore– ja Punk Piknikistä tällä kertaa kaksipäiväisenä kokonaisuutena Alakulttuuritalo Kramsulla, perinteisestä Mandolin Mountainin pop-mandoliini-ilottelusta Ruusupuistossa, ChaoticPainin grungesta Musican BoomBoxilla, Yläkaupungin oman indie-komeetta Sumukuun tai maineikkaan Rebekka Holin keikasta Ilokivessä.

Kuvan kreditit: Valokuvaaja: Viivi Päiväsaari Assistentti: Iida Saarela Ohjaus: Siiri Luukkonen

Rebekka Holi esiintyy Ilokivi Venuessa perjantaina 17.5. klo 23:30. Valokuvaaja: Viivi Päiväsaari

Zombie Clitin Memphis räpistä tai G-mies & Matti Tamosen harvinaisesta Jyväskylän keikasta pääsee innostumaan Sohwilla, samoin Keittoo ja Spägää -yhtyeen ryminästä Ylä-Ruthilla. Kalevi Suopursun tulkintoja Bulat Okudžavan pasifistisista teksteistä voit kuulla Vakiopaineessa tai Kahila-Heinäahon sellolle ja kitaralle sovitetuista pop/rock -kappaleista hotelli Alballa. Jo aiemmin julkaistu Emma-palkittu pehmoaino esiintyy Jyväskylä piknikillä Lounaispuistossa lauantaina 18.5. klo 16.00.

– Erinomaisia esiintyjähakemuksia tuli niin paljon, että monitaiteissa runsaudessaan ohjelma rakensi lopulta miltei itse itsensä. Kulmat pyöristettiin muutamilla paletin ulkopuolisilla täsmäkiinnityksillä. Vaikkei rakkaassa katraassa ole suosikkeja niin enpä malta olla mainitsematta Jyväskylän Taidemuseon ohjelmaa ja eritoten siellä lauantaina esiintyvää Ahti Kuloa, kenen kylmiksiä väräyttelevään musiikkiin hurahdin kertaheitolla, tuottaja Oskar Tunderberg kertoo.

G-mies & Matti Tamonen esiintyvät Sohwissa lauantain ja sunnuntain vaihteessa klo 00:00.

Historiikki ja hyväntekeväisyyttä

Juha Mäkisen kirjoittama Yläkaupungin Yön historiikki Hyvää Yötä! (ja kauniita tosiasioita) Yläkaupungin Yön historia 1992–2023 julkaistaan festivaaleilla. Kirjan julkaisua juhlistetaan yliopiston kirjastorakennus Lähteellä lauantaina 18.5. klo 16. Yli 200 sivuisen teoksen on taittanut festivaalin graafikko Anniina Lius.

Yläkaupungin Yötä on viime kuukausina tuettu monesta eri osoitteesta, joten festivaalin tuotantotiimi haluaa laittaa hyvän kiertämään! Tämän vuoden festivaalille on teeman mukaisesti valittu hyväntekeväisyyskohteeksi Keski-Suomen Eläinsuojeluyhdistys KSESY ry, joka ohjaa tuen kissojen hyväksi. Yleisö voi tukea kissoja ostamalla infoteltalta Yläkaupungin Yön ensimmäisen vuoden 1992 kissagrafiikalla julkaistavan hyväntekeväisyyspaidan tai ostamalla ruokaa Teijän Keittiöltä lauantain Punk Piknikillä – molempien kaikki tuotot ohjataan KSESY ry:n auttamille kisuille!

Varaslähtö Yläkaupungin Yöhön Lutakon tukikonsertissa 27.4.!

Lauantaina 27.4. Tanssisali Lutakossa järjestetään Yläkaupungin Yön tukikonsertti klo 19 alkaen aamuyöhön asti, missä esiintyy Are, Jukka Nousiainen trio, Kissa, Jay L, Näkymättömät sekä DJ:t Sigfrid, R2ISDJ2, Puntti ja Salmelan Muovisorvaamo. Liput Lutakon tukikonserttiin ennakkoon 20 € / ovelta 25 €.

Jelmu ry lahjoittaa kaikki illan tuotot Yläkaupungin Yö ry:lle.

Artikkelin kuva: Inka Pasanen, 2023.