Yläkaupungin Yön esiintyjähaku on käynnistynyt – vuoden 2024 festivaalin teema on kissat

27.2.2024

Yläkaupungin Yön haut ovat käynnistyneet tänään. 17.–19.5.2024 Jyväskylässä järjestettävään tapahtumaan voi hakea nyt esiintyjäksi, vapaaehtoiseksi tai torialueen myyjäksi. Viime keväänä esiintyjähakemuksia tuli ennätykselliset yli 400 kappaletta. Valtaosa monitaiteisen festivaalin esiintyjistä valikoituu mukaan juuri hakemusten perusteella. Vuoden 2024 festivaalin teema on kissat.

Kissat ylsi alun perin toiseksi viime vuonna järjestetyssä teemakilpailussa, missä ihmiset saivat vapaasti ehdottaa festivaalille teemaa. Kissat ovat näkyneet festivaalin ilmeessä aiemmin, muun muassa heti ensimmäisenä vuonna 1992 ja viimeksi 2017. Tänä keväänä eläintenoikeudet kuuluvat ainakin festivaalin puheohjelmassa ja myöhemmin valikoitavissa hyväntekeväisyyskohteissa.

Ympäri Jyväskylän Yläkaupunkia ja sen lähialueille levittäytyvä festivaali rakentuu tapahtumaviikonloppuna pitkälti vapaaehtoisvoimin. Mukaan voi hakea isompaan tai pienempään rooliin omien mieltymysten mukaan. Festivaalin suosittu torialue rakentuu taas Seminaarinkadulle. Torialueelle voi tulla esimerkiksi ruokamyyjäksi tai esittelemään oman järjestön toimintaa.

Uusia ja vanhoja nimiä festivaalin tuotantotiimissä

Festivaalin uutena tuottajana aloittaa Oskar Tunderberg. Tunderberg on ollut aktiivisesti muovaamassa Jyväskylän alakulttuurikenttää muun muassa Jyväskylän raskaan musiikin yhdistys JYRMY ry:n perustajana, taiteilijakollektiivi Ihme Kultissa ja elektronisen musiikin tapahtumissa esimerkiksi Aamu ry:n riveissä. Päivisin hän on työskennellyt muun muassa Lastenmusiikkiorkesteri Loiskiksen tuottajana. Kevään 2023 tuotantokoordinaattorina työskentelee Salla Lampi vastuualueinaan muun muassa torimyynti, vapaaehtoiset ja turvallisuus. Tuotantotiimissä on korkeakouluharjoittelijoina aloittaneet Aino Pekkarinen ja Silja Suonperä. Toiminnanjohtajana jatkaa Marko Kainulainen. Tiimiä täydennetään vielä kevään aikana.

Artikkelin pääkuvassa Teatterikone, kuvaaja Nelli Kiviluoma (2023).