Yläkaupungin Yön ohjelma on julkaistu – 200 esitystä yli 60 tapahtumapaikassa

27.4.2022

Vuoden 2022 Yläkaupungin Yön ohjelma on julkaistu. 30-vuotisjuhlavuoden festivaali käynnistyy perjantaina kello 12 Vesilinnan Jyväskylän yliopiston sinfoniaorkesteri Sinfiksen tähdittämällä Sinfonia-lounaalla ja päättyy sunnuntaina Eero Vuorinen Trion säestämän Teeleidin Jazz-brunssin jälkeen kello 15 alkavaan Lounaispuiston Jyväskylä piknik -konserttiin. Välissä nähdään yli 200 esitystä yli 60 tapahtumapaikassa. Kokonaisuutena festivaalin ohjelmisto on 30-vuotisen historian laajin. Muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta festivaalin esityksiin on vapaa pääsy. Lauantain 21.5. ohjelmisto on kauttaaltaan pääsymaksuton.

KPC Records

Lauantaina Lounaispuistossa nähdään ennennäkemätön KPC Recordsin possekeikka, missä esiintyvät Jyväskylää suomiräpin pääkaupungiksi nostamassa olleet sanataiturit Are, Kriso, Joosu J, Tohtori Getto ja Lyttä vahvistettuna DJ Massimolla. Lounaispuiston lavalla esiintyvät lisäksi Arwi of Lovers, Safira, Mantaray. Lauantaina Lounaispuistossa ja Seminaarinkadulla on tarjolla laajasti ravintolapalveluita, niin ruokaa kuin juomaa. Sunnuntaina Jyväskylä-piknikillä esiintyy Kalevauva.fi.

Poimintoina laadukkaista musiikkikeikoista voidaan nostaa esimerkiksi Rohkeat Kuvat (artikkelin pääkuvassa) Koas Meeting Roomilla, Joose Keskitalo kaupunginkirkossa, Midsommaren Ylä-Ruthilla, Rebekka Holi Sohwilla, Helmi Ada Duo Vakiopaineessa, Odd Brew OP KodinAreenalla, Sonia Ilokivellä, Ismo Puhakka Alban terassilla, Duo Aurora ja Elmeri Toivolan Vanhalla Pihalla, Saneering Floorplan Luckyssa, perinteinen Jyväskylän Meininki -punkpiknik nähdään tänä vuonna Mäkitorpalla.

Teos, Juha Hurme, 2018.

Juhlavuoden festivaalin esittävän taiteen yhtenä kohokohtana voidaan pitää Finlandia-palkitun teatteriohjaaja Juha Hurmeen perjantaina puoliltaöin tapahtuva paluu Moirislammelle. Hurmeen johtama kokeellisesta teatteristaan tunnettu Yövieraat nähtiin lammella monena Yläkaupungin Yön alkuvuotena. Tällä kertaa Hurmeelta nähdään ja kuullaan monologeja Shakespearen näytelmästä Timon Ateenalainen.

Osallistavaa aktiviteettia on luvassa lauantai-iltapäivästä myös Mattilanniemessä, missä on mahdollisuus suppailla, saunoa, osallistua skeittikisoihin, tai nauttia parkour- ja miekkailuesityksistä. Ruusupuistossa päästään kuuntelemaan muun muassa korkeatasoisia akateemisia paneelikeskusteluja taiteilijuudesta sekä hip hopin saloista. Lapsille suunnattua ohjelmaa nähdään muun muassa Mäki-Matin perhepuistossa lauantaina aamupäivästä ja yliopiston pääkirjastolla. Perjantaina tulee arkkitehti Wivi Lönnin syntymästä kuluneeksi 150 vuotta, ja Lönn -teemaista ohjelmistoa on luvassa Keski-Suomen museolla, Kirjailijatalolla sekä Villa Ranassa.

Midsommaren. Kuva, Riikka Huuskonen

Seminaarinmäellä loistava uusi yksityinen kulttuuritalo Villa Rana on ensimmäistä kertaa mukana Yläkaupungin Yössä ja tarjoaa muun muassa Halo-kollektiivin teatteriesityksiä, Teatterikoneen Malja Wiville! -tapahtuma, Uusi Jyväskylä Ensemble, Blomstedtin salissa nähdään myös Kino Auroran tarjoamana Arttu Niemisen lyhytelokuvia.

Mielenkiintoisen paluun tapahtumapaikaksi tekee myös ensimmäisessä Yläkaupungin Yössä tapahtumapaikkana ollut uimahalli AaltoAlvari, jossa kuullaan perjantai-iltana DJ Yollun & DJ Logoutin taiturimaista levyjen pyöritystä valoshown siivittämänä. Yollun ja Logoutin skrätsien sävyttämistä DJ-seteistä päästään nauttimaan viikonlopun aikana myös Rebel Teeleidissä ja Villa Ranan terassilla. Viime vuonna debyytin tehnyt SAYFM:n tuottama Yöradio pyörii taas nettistriiminä läpi viikonlopun.

UMC – Dance Studios.

Tämän vuoden Yläkaupungin Yössä on myös monia muita uusia tapahtumapaikkoja, kuten Yläkaupungin yöelämän helmi Vibes, jossa nähdään muun muassa Viljami Salo & Energiasurffarit ja Voionmaankadun varrelta löytyvä sporttibaari Cheers, missä esiintyy Suomen MM-lätkäottelun perään Häntä koipien välissä – Kahden Tähden Duo plays Leevi & The Leavings. Juomatehtaalla on avoimet ovet siellä esiintyy Janita Mikaela & the Halftime Entertainment Orchestra, sekä esittäytyvät tatuointistudio Sopu, Nuorten Ystävät ry ja Jyväskylän Voimaklubi.

Monitaidefestivaali tarjoilee aimo kattauksen kulttuuria kävelykeskustaan perjantaina 20.4. Beyondilla esiintyy huippu-DJ:t pingispelien ohessa, komassilla esiintyvät muun muassa JKL Säätö sekä UMC-tanssikoulu.

Lauantaina kannattaa suunnata Ruusupuistoon kuuntelemaan laadukasta akateemista puheohjelmaa. Yhteiskuntatieteiden ja filosofian laitoksen paneelissa pohditaan millaisia yhteiskunnan rakenteissa olevia ja kehitystä vaativia seikkoja pandemia toi esiin taiteilijuuden osalta. Musiikin, taiteen ja kulttuurin tutkimuksen laitos tarjoilee puolestaan hiphop-teemaisen paneelikeskustelun.

Tien toisella puolella Keski-Suomen museossa muun muassa Wivi Lönn -aiheista ohjelmaa arkkitehdin 150-vuotissyntymäpäivien kunniaksi. Lasten ja koko perheen ohjelmaa löytyy muun muassa Mäki-matin perhepuistosta ja yliopiston kirjastolta. Monipuolisia aktiviteeteistä voi nauttia Mattilanniemen iltapäivässä. Seminaarinmäeltä löytyy keikkojen lisäksia, työpajoja, taidenäyttelyitä, performansseja koko sielun täydeltä.

Ohjelmisto julkaistaan keskiviikkona 27.4. iltapäivän aikana tarkempine esiintymisaikoineen ja kuvauksineen TAPAHTUMAT-sivulta. Kannattaa huomioida, että ohjelma saattaa muuttua, ja sitä tullaan täydentämään.

Yläkaupungin Yön 12-sivuinen festivaaliliite julkaistaan Suur-Jyväskylän Lehden välissä viikkoa aiottua myöhemmin, keskiviikkona 4.5.

Älylän Ehtoo, joka on myös festivaalin virallinen ennakkoklubi, järjestetään Kulttuuriravintola Ylä-Ruthissa perjantaina 6.5. esiintyjinä Itä-Hollola Installaatio, Rehtori ja Voir-kollektiivi.

Aikataulumuutokset ja ohjelmalisäykset mahdollisia

Artikkelin pääkuva, Rohkeat Kuvat. Kuvaaja Mikko Hakola

Teksti Marko Kainulainen