Juhlavuoden Yön ensimmäiset ohjelmapaljastukset!

24.3.2022

Yläkaupungin Yö valtaa Jyväskylän kadut, puistot ja putiikit jälleen kolmipäiväisenä 20.–22.5. 30-vuotiaan festarin tapahtumat levittäytyvät ensimmäistä kertaa myös kävelykeskustaan. Kävelykadulla ja keskustan liikkeissä nähdään torimyynnin lisäksi monipuolista ohjelmaa DJ-musiikista livekeikkoihin.

Festivaalin aikana esiintyy muun muassa popahtavaa rytmimusiikkia esittävä Safira, joka kuvaa musiikkiaan Rumbassa melodiseksi easygoing-räpiksi. Hän onnistuu välittämään energiaansa yleisölle, niin että porukka innostuu! Kehutun Spiritus Sanctus -albumin alkuvuodesta julkaissut Arwi of Lovers, jonka musiikki pursuaa spirituaalista jazzia ja suomalaisen tupa-ukon maailmanmusiikkia.

Kuva: Arwi of Lovers

Paluun lavoille tehnyt melodista progemetallia tuuttaava Pressure Points valloittaa kuulijansa uudella “kauhuprogellaan”, joka on saanut vaikutteita kauhuelokuvien musiikista. Yössä esiintyvät myös Roihis musican kautta uunituoreen Aikahyppy-levyn julkaisseet Ollimaine Jäbä & Ilkka Kalevi Tillanen. Levyllä yhdistyy kaksi kivenkovaa osaajaa, luoden rajun kaunista hip-hoppia. Tulevaisuuden kiinnostavista nimistä festivaalilla esiintyy vaihtoehtoista poppia esittävä Sonia. Seminaarinmäellä päästään keinahtelemaan Alkio-opiston Hip hop -opintolinjan Hopisto Show tahtiin. DJ-musiikkia tarjoilevat muun muassa Aamu-kollektiivi, dj Aksim, Salmelan Muovisorvaamo sekä Gals Dem Sound.

Tapahtuma jatkaa juhlavuonnaankin monitaiteellisena festivaalina, tarjoten musiikin lisäksi muun muassa tanssia, teatteria, sanataidetta ja nykysirkusta. Esittävää taidetta tarjoilee Company Uusi Maailman Cumiversity -nykysirkusteos, Teatterikorkeakoulun Halo-kollektiivin kantaesitys Sam Pinkin teoksesta Aion kloonata itseni ja tappaa kloonini ja syödä sen. Tanssia edustaa muun muassa Off/Balancen Them Two -teos. Lapsille suunnattua tapahtumaa ei ole unohdettu, vaan luvassa on paljon ohjelmaa ja toimintaa myös perheen pienimmille. Myös viime vuonna kiitosta saanut Yöradio palaa taajuuksille ja on kuunneltavissa nettistriiminä koko festivaalin ajan.

Kaupungin kirkossa uransa varrelta valikoituja helmiä esittää laulaja-lauluntekijä Joose Keskitalo. Jyväskylän seurakunta tarjoaa festivaalin aikana viidelle rohkeimmalle pariskunnalle mahdollisuuden avioliiton solmimiseen. Seurakunnan sivuilta rakastavaiset pääsevät varaamaan oman vihkiaikansa 1.4. lähtien.

Kuva: Juho Liukkonen

Juhlavuoden tapahtumat käynnistyvät Älylän Ehtoo -ennakkoklubilla baari Vakiopaineessa keskiviikkona 30.3. Tapahtumassa esiintyvät triona M ja soolona Pekko Käppi.

Yläkaupungin Yön ohjelmajulkistuspäivä on luvassa keskiviikkona 27.4. Ohjelma julkaistaan tuolloin Yläkaupungin Yön verkkosivuilla. Samana päivänä 12-sivuinen festivaaliliite ilmestyy Suur-Jyväskylän Lehden välissä.

Ps. Festivaalille voi hakea vielä esiintyjäksi, torimyyjäksi sekä vapaaehtoiseksi!

Artikkelikuva: Ville Kotimäki.