Yläkaupungin Yön ensimmäiset ohjelmapaljastukset: Viitasen Piia, Joniveli, Metsäheikki…

3.4.2023

Tapahtuman esiintyjähakuun tullut jo ennätykselliset 300 hakemusta 

Kukat kukkivat toukokuun viimeisenä viikonloppuna perjantaista sunnuntaihin 26.–28.5.2023 Jyväskylässä, kun monitaiteinen ja pääsymaksuton kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yö täyttää taas kadut, puistot, putiikit ja julkiset rakennukset.

Viitasen Piia, kuva Ulla Nikula.

Perjantaina kaupunginkirkossa tarjoillaan muun muassa Viitasen Piian tummanpuhuvaa indie-folkia. Viikonlopun aikana Moirislammen ympäristö muuttuu kokeilevan teatteritaiteen näyttämöksi. Puoliltaöin perjantain ja lauantain välisenä yönä Moirislammella nähdään jo  perinteeksi muodostunut Finlandia-voittaja Juha Hurmeen henkeäsalpaava performanssi. Seuraavan vuorokauden vaihtuessa sunnuntaiksi klo 23.59 palaa Teatterikone Moirislammelle vuosien tauon jälkeen.

Joniveli, kuva Jiri Halttunen

Festivaalin pääpäivänä lauantaina Ilokivessä esiintyy jyväskyläläinen pitkänlinjan rytmimusiikin monitaituri Joniveli, joka julkaisi tänä keväänä kiitellyn trip hopin ja unenomaisen hip hop -albumin Varjopuoli (Jonny bro beats Vol. 2). Lauantaina ravintola Sohwilla esiintyy suomalaisesta luonnossa ammentava Metsäheikki.

Mäki-Matin perhepuistossa ja sen ympäristössä on lauantaina kello 10-14 Mieli ry:n Perheet yhdessä -tapahtuma lukuisine esityksineen ja toiminnallisine työpajoineen, luvassa muun muassa räplyriikkatyöpaja, koripallon peluuta, talousneuvontaa perheille, tietoa syötävistä yrteistä ja lettukestit.

Metsäheikki, kuva Iiris Tuononen.

Kauppakadulla levykauppa Kaivoksen edusta muuttuu lauantaina katukulttuurin juhlaksi, missä breakdance-esitysten lisäksi nähdään iso liuta Hopiston ja Gradian tulevaisuuden Hip hop-nimiä, sekä nautitaan kivenkovasta kokemuksesta jo yli 15 vuotta sitten räpin Suomen-mestaruuden voittaneen Aren freestylepainotteisen esiintymisen muodossa. Lounaispuistossa esiintyy lauantaina muun muassa viime vuonna Ylä-Ruthilla ihastuttanut kauniin tarttuvaa pop-punkkia luukuttava Muovikukat ja festivaalin päätöspäivänä puistokansaa ihastuttaa Jyväskylän kaupungin tarjoamassa piknik-konsertissa palkittu ja virtuoosimainen Yona.

Muovikukat, Teppo Laitila

Vuonna 2022 Suomi-palkitun ja Jyväskylän vuoden yleisötapahtumaksi valitun festivaaliin perinteinen esiintyjähaku on tuottanut tänä vuonna ennätysmäärän, jo lähes 300 hakijaa. Ohjelmistoa täydennetään vielä kevään mittaan. Yli 100 esityksen ohjelma julkaistaan kokonaisuudessaan toukokuun alussa.

Ennen kaupunkifestivaalia järjestetään kaksi Älylän Ehtoo -ennakkoklubia. Perjantaina 14.4. kulttuuritalo Villa Ranassa esiintyvät tamperelaisorkesteri Amuri, DJ Jese. Musiikin lisäksi tarjolla on myös lyhytelokuvia, taidenäyttely sekä runonlausuntaa. Liput 10/13/15 €. Osta edullisempi ennakkolippu verkkokaupasta.

Vuoden toisen, lauantaina 6.5. ravintola Ylä-Ruthilla järjestettävän, Älylän Ehtoon ohjelma julkaistaan myöhemmin.

Artikkelikuvan ja vuoden 2023 festivaali-ilmeen on luonut Anniina Lius.

Yona.