Yliopiston kirjasto Lähteen avajaiset (lauantai)

Aika: la 21.5. klo 10:00 Paikka: Kesto: 8.5h

JYUniorit: lasten tiedelauantai klo 10-11.30 
Hei JYUniorit! Tervetuloa Lasten tiedelauantaihin! Vuoden neljännessä Lasten tiedelauantaissa luvassa tutustumista selkärangattomiin eläimiin. Opit, kuinka monenlaisia vipeltäjiä selkärangattomiin kuuluu ja kuinka tärkeitä ne meille ihmisille ovat! Samalla juhlistetaan 20.5. vietettyä Maailman mehiläispäivää. Päivän tavoitteena vahvistaa niitä keinoja, joiden avulla mehiläisiä ja muita pölyttäjiä voidaan suojella.
Ennakkoilmoittautuminen 8.5. mennessä JYUnioreiden verkkosivuilla.

Soppi pop-up klo 11-17 
Yliopistotuotteiden ja kirjojen poistomyyntiä sekä arvontaa

Opastetut kierrokset Lähteessä klo 11-16 
Yleiskierros klo 11 ja 14: tutustutaan rakennukseen ja talon toimijoihin
Taidekierros klo 12 ja 15 (in English): tutustutaan rakennukseen sijoitettuihin taideteoksiin, mm. Mikael Pohjolan Ex Libris tilaustyö
Valokuvakierros klo 13 ja 16: tutustutaan kuva-arkiston valokuvasuurennoksiin opiskelija- ja kampuselämästä

Puutarhakierros Seminaarinmäellä Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisessä puutarhassa, lähtö Lähteen edestä klo 11.30-12.30 
Tule mukaan kuulemaan Jyväskylän yliopiston kasvitieteellisen puutarhan vaiheista ja kasvillisuudesta. Kierroksella kuljetaan jalan noin kilometrin pituinen opastettu lenkki kulttuurihistoriallisesti arvokkaissa Seminaarinmäen maisemissa, Suomen ensimmäisen kansanopetuksellisen puutarhan mailla. Pysähdytään ihastelemaan vanhoja kasveja ja alueen tärkeitä luontoarvoja sekä kerrotaan tarinoita puutarhan vaiheista. Kierroksen vetää Jyväskylän yliopiston Avoimen tiedon keskuksen puutarha-asiantuntija, suunnittelija Hanna Keljo. Lähtö Lähteen edestä. Kierrokselle max.30 henkilöä. Ennakkoilmoittautuminen Tiedettä kaikille -verkkosivujen kautta. Varustaudu sään mukaisesti. Lähtö Lähteen edestä Tiedon portilta.

JYUniorit: indikaattorityöpaja ja evoluutiopaja klo 13-16 
Tule kokeilemaan millaisia teoksia syntyy, kun tiede ja taide yhdistetään. Pääset tutustumaan luonnonväreihin ja tekemään indikaattorivärimuunnoksia, LUMA-keskuksen asiantuntijan avulla.  Evoluutiopajat-projektin työpajassa pääset oppimaan evoluutiosta ja luonnon vuorovaikutussuhteista taiteen keinoin. Työpajat soveltuvat kaikenikäisille.

JYUniorit: tutki, testaa, kokeile ja rakenna! klo 13-16

TUTKI JA RAKENNA!
Leiki väreillä ja muodoilla liittämällä geometrisia paloja yhteen. Voit jättää rakennelmasi jalustalle muiden ihailtavaksi.
Kuvaa lopputulos ja jaa rakennelmasi kaikkien ihasteltavaksi #JYUniorit #tiedettäkaikille.

KOKEILE, TESTAA, TUTKI!
Muodosta tangram-paloista kuvio
Pelin säännöt: jokaista palaa täytyy käyttää, palat eivät saa mennä päällekkäin. Ryhdy pelaamaan! Kuvaa lopputulos ja jaa rakennelmasi kaikkien ihasteltavaksi #JYUniorit #tiedettäkaikille.

JYUniorit: jättiläisputkien rakentelupiste klo 13-16 
Rakenna putkien ja liittimien avulla tetraedri tai kuutio ja testaa, kuinka monta henkilöä niiden sisälle mahtuu! Kokeile, mitä muita muotoja saat rakennettua. Kuvaa lopputulos ja jaa rakennelmasi kaikkien ihasteltavaksi #JYUniorit #tiedettäkaikille.

JYUniorit: Yläkaupungin viisauden yö – filosofiapaja klo 13-16
Päästä oma sisäinen ajattelijasi valoilleen ja tule koko perheen voimin pohtimaan, miten onnellisten kaupunki syntyy. Miltä onnellisten kaupungissa tuoksuu, näyttää ja tuntuu, keitä siellä asuu ja kuka päättää? Rakennetaan yhdessä tilataideteos onnellisista ajatelmistasi lasiseinälle ja luodaan niille äänimaailmoja erilaisilla soittimilla. Työpajan ohjaavat väitöskirjatutkija Sari Hietamäki, yliopistonlehtori Olli-Pekka Moisio, Päivi Moisio ja muusikko Katja Lähteenmäki. Paja toteutetaan non stoppina, joten osallistua voi milloin vain tapahtuma-ajan sisällä!

Pölyttäjäkampus – pörriäisten reiteillä, lähtö yliopiston päärakennuksen (C) edestä klo 13-14:30 
Miltä näyttää sorokimalainen? Entä ketosilmäruoho? Kävelykierroksella tutkitaan Seminaarinmäen luonnollista kasvillisuutta pörriäisten näkökulmasta, opitaan mikä on kukkajatkumo ja miksi pölyttäjät ovat meille elintärkeitä. Oppaana on väitöskirjatutkija Jaakko Soininen, joka on perehtynyt erityisesti pölyttäjiin ja kasviekologiaan. Kävelykierros sopii koko perheelle, ja tapahtuma on ilmainen. Tapahtuma on osa Jyväskylän kaupungin Kasvun Kehä Vihreä -teemavuoden ohjelmaa.

Pörriäisvarikko – hyönteishotellityöpaja, Seminariumin edusta klo 15-17.30 
Lasten tiedelauantain rinnakkaistapahtumassa rakennetaan ohjatusti oma hyönteishotelli kotipihaan vietäväksi. Hotellimalleissa on eritasoisia haasteita eri ikäisille rakentajille, ja työpajaan on varattu erilaisia luonnonmateriaaleja sekä tarvittavat työkalut. Voit myös tuoda kotoa kukkaruukun tai vaikkapa maitopurkin hotellin kokoamista varten. Työpajan pölyttäjäasiantuntijoina toimivat väitöskirjatutkijat Jaakko Soininen ja Elsi Hietaranta. Rakennusmestarina toimii JAPA ry. Tapahtuma on maksuton ja se sopii kaikille, myös askarteleville aikuisille!