Toivolan Vanha Piha: Lehmäin ripsumalauluja & Jere Valkonen

Aika: pe 14.5. klo 14:30 Paikka: 4. Toivolan Vanha Piha Kesto: 3 h
Kategoriat:
  • Musiikki

Toivolan Vanha Piha mukana Yläkaupungin Yössä 13.-16.5. Perjantain aikana pihalla kuullaan myös Lehmäin ripsumalauluja sekä Jere Valkosen musiikkia.

Lehmäin ripsumalauluja Harri Tapperin runoihin
Ripsuminen on paarmojen ja muiden ötököiden hätistämistä pois lehmän kimpusta sitä lypsettäessä. Ripsujana olivat usein talon lapset ja nuoret, nuori piika tai joskus isäntäkin. Ripsujalla oli kädessään puun lehviä ja niillä huiskimalla ötökät pidettiin loitolla ja lehmä rauhallisena lypsyn ajan. Iltalypsy oli leppeä ja mukava tuokio, kuin lepohetki muiden talon töiden keskellä. Karja oli kutsuttu laitumelta kotiin ja talon väki sai hetken hengähtää kesäillassa lehmien seurassa. Lypsyn jälkeen vielä työt jatkuivat pellolla tai talossa.

Jere Valkonen
Jere Valkonen on keuruulainen folkrock-lauluntekijä, joka ei pelkää sekoittaa punk- ja elektroestetiikkaa akustiseen ääniainekseen. Hänen laulunsa löytävät kotinsa tiedollisen ja tiedottoman hyhmäiseltä rajavartiolaitokselta, universumin pohjavirtoja kartoittaen.

Valkosen itsensä tuottama esoteerishenkilökohtainen debyyttialbumi Jere Valkonen LP julkaistiin marraskuussa 2020, niittäen radiosoittoa Ylellä ja kiittäviä arvioita mm. Keskisuomalaisessa. ”Niin syvällistä, että porakaivokin tuntuu tähän verrattuna lätäköltä.” -Jorma Hietamäki, Yle Radio Suomi.