Keski-Suomen museon näyttelyt

Aika: pe 20.5. Paikka: 33. Keski-Suomen museo
Kategoriat:
  • Kuvataide ja näyttelyt

 

Keskisuomalaisuutta etsimässä

pysyvä näyttely

Mitä ihmettä se keskisuomalaisuus on? KeMun uudessa pysyvässä näyttelyssä ollaan keskisuomalaisuuden jäljillä aina esihistoriasta vuoteen 2000. Näyttely pohtii ja esittelee keskisuomalaisen ihmisen elämää eri vuosituhansina, -satoina ja -kymmeninä. Näyttelystä löytyy monipuolista tekemistä kaiken ikäisille. Näyttelyssä voi esimerkiksi kuunnella muistoja ja kertomuksia, ihmetellä ja ihailla muuttuvaa keskisuomalaista maisemaa ja ympäristöä,piipahtaa elokuvissa, lueskella sarjakuvaa kaupungin perustamisvaiheista, fiilistellä savusaunan, urheilun tai räpin tunnelmia. Ja miltäpä tuntuisi kokeilla 1960-luvun tanssin taikaa jukeboxin tunnelmissa? Lapset voivat pelata entisajan pelejä, käydä markkinoilla, hyppiä ruutua tai kokeilla, miten onnistuisi oman kalliomaalauksen teko nykytekniikalla. Entä miltä näyttääkään matka Alvar-pojan opastamana yli sadan vuoden takaiseen Jyväskylään? Näyttelystä löytyy myös kaksi upeata pienoismallia Jyväskylän kaupungista.

Vapun käsialoja

Vappu Heiskan elämää ja taidetta

2.4.-22.5.2022

Vapun käsialoja -näyttely avaa Jyväskylän Älylässä kasvaneen ja asuneen kuvataiteilija Vappu Heiskan (1921–1993) elämän vaiheita lapsuusvuosista kuvaamataiteen opettajaksi ja taiteilijaksi. Näyttelyssä pääosassa ovat Vappu Heiskan hiili-, tussi- ja pastellityöt sekä materiaalisommitelmat.

Muotokuvien ohella näyttelyssä nähdään maisemakuvia, jotka eivät kuvanneet useinkaan tarkasti tiettyä maisemaa. Lappi ja sen lumiset rinteet sekä oman kodin piha ja perheen kesäpaikan kalliot ja kivikkoiset metsät innoittivat taiteilijaa. Pääosan maisematöistä hän viimeisteli ateljeessa valokuvien ja nopeiden luonnosten pohjalta. Ne olivat myös osaksi hänen omia sisäisiä maisemiaan.

Vapulle rakkaassa Italiassa syntyi useiden pinjametsiköiden näkymien ja kirkkokuvien lisäksi luonnosmaisia ja nopeasti tussilla piirrettyjä arkkitehtonisia kaupunkinäkymiä. Näyttelyssä on esillä myös materiaalisommitelmia, joiden yksityiskohdat muodostuvat muun muassa pullonkorkeista, puuhelmistä, papiljoteista ja metallinlastuista eli erilaisesta romusta. Syvemmälle Vappu Heiskan elämään näyttelyssä kurkataan valokuvien ja lyhyiden tekstisitaattien avulla.

Rauhaa tulin täältä hakemaan 

Arkkitehti Wivi Lönnin Jyväskylän aika

21.5.–11.9.2022

Näyttely keskittyy arkkitehti Wivi Lönn Jyväskylän aikaan ja hänen paikalliseen arkkitehtuuriinsa. Wivi Lönn muutti vuonna 1911 Tampereelta Jyväskylään omien sanojensa mukaan kiirettä ja puhelinta pakoon. ”Täällä ovat molemmat veljeni ja juuri sen vuoksi halusi äitini, että mekin siirtyisimme tänne. Enkä ole sitä hetkeäkään katunut, sillä pikkukaupungin hiljaisuudessa saa niin kokonaan antautua työlleen.”

Seitsemän Jyväskylässä viettämänsä vuoden aikana Lönn suunnitteli kaupunkialueelle ja lähiseuduille lukuisia yksityisasuntoja ja julkisia rakennuksia. Näyttelyssä esitellään näitä töitä valokuvien ja rakennuspiirustusten kautta sekä sivutaan Wivin yksityiselämää. Näyttely on tuotettu yhteistyössä tietokirjailija Jussi Jäppisen kanssa ja se juhlistaa arkkitehti Wivi Lönnin (1872–1966) syntymän 150-vuotispäivää.

 

Avoinna:

pe 20.5. 11-18

la 21.5. 11-23

su 22.5. 11-18