Karjalaine iäni -lyhytelokuvat

Aika: la 27.5. klo 16:00 Paikka: Kesto: 15min
Kategoriat:
  • Elokuvat

Karjalaine iäni -lyhytelokuvat, 2022, kesto 15.23, koko 1920×1080, video

Nuorten karjalaisten ajatuksia, millaista on olla karjalainen tämänpäivän Suomessa. Viisi lyhytelokuvaa karjalankielellä: Kotiinpaluu (kotihmyöštymini), etsiminen (ečindä), kipu (kibu), yhteisö (yhtehistö) ja ylpeys (ylbevys). Karjalaisuus on vakavasti uhanalaisen kielen ja kulttuuri-identiteetin ylläpitämistä ja uudelleen luomista.

Nuori karjalaisuus Suomessa perustuu itseidentifikaatioon, se ei sulje pois mahdollisuutta olla suomalainen tai jonkun muun maalainen nykyisessä monikulttuurisessa maailmassa. Se ei vaadi valtiota, eikä maantieteeseen perustuvaa kansallisuutta. Tarkoitus on tuoda esille vahva sitoutuminen kulttuurinelvytykseen nuorten parissa. Se luo uutta yhteisöä, joka vahvistaa juuriaan ja katsoo rohkeasti tulevaan.

Alkuperäinen idea syntyi paskanjauhannan lomassa ja teekupin äärellä Karjalaiset Nuoret Šuomessa -järjestön jäsenien halusta luoda jotain nuorilta nuorille. Maura Häkki, Milla Tynnyrinen ja Sivi Ihalainen suunnittelivat ja toimittivat karjalaisilta nuorilta kerätyt tekstit viideksi tarinaksi. Tekstit käännettiin karjalan monet kielimuodot huomioon ottaen. Lyhytelokuvissa puhuu ja näyttelee karjalaisia nuoria ja ne on tehty kaikinpuolin karjalaisilta karjalaisille. Anne Kalliola kuvasi, ohjasi ja editoi videot. Projekti sai rahoituksen karjalan kielen elvytyshankkeelta.