Ajankohtaista - Yläkaupungin Yö

Tule yötöihin lava-avustajaksi – talkoopaikkoja vielä auki!

Yläkaupungin Yössä on tilaa vielä muutamalle skarpille talkoolaiselle! Etsimme erityisesti järjestelmällisiä ja oma-aloitteisia lava-avustajia pitämään kanssamme huolta siitä, että Yläkaupungin Yössä 20.5. esitykset rullaavat ja kaikki viihtyvät.

Lava-avustajana olet festivaalipäivänä tärkeässä roolissa. Lava-avustajalla on vastuullaan yksi tapahtumapaikka, jossa hän vastaa siitä, että asiat sujuvat: lava-avustaja pitää huolta aikataulussa pysymisestä, vastaanottaa esiintyjät ja vastaa yleisön kysymyksiin sekä ratkoo mahdollisia ongelmatilanteita. Talkootyö lava-avustajana on erinomainen tapa kurkistaa tapahtuman järjestämiseen, sillä pääset tekemään työtä sekä esiintyjien että yleisön parissa.

Talkootyössä asenne ratkaisee – et tarvitse aikaisempaa kokemusta lava-avustajana toimimisesta, sillä saat perehdytyksen tehtävääsi. Jos sinulla on kokemusta ääni- ja valotekniikasta, pääset mahdollisesti hyödyntämään taitojasi! Huomaathan kuitenkin, että talkoolaisen on oltava täysi-ikäinen.

Otamme edelleen vastaan hakemuksia myös muihin talkootehtäviin.

 
Tule siis yötöihin kanssamme: täytä talkoolomake täältä, niin olemme sinuun yhteydessä!

Taidekaappikisa käynnistyy!

On koittanut aika taidekaappikisan! Jo useamman vuoden Jyväskylän Energia ja Yläkaupungin Yö ovat piristäneet Jyväskylän katukuvaa tuomalla taidetta sähkönjakokaappeihin. Tänä vuonna tilaa on 15 taideteokselle Jyväskylän keskustan alueella. Teokset voivat olla tekniikaltaan ja tyyliltään hyvinkin erilaisia, sillä kiinnitys sähkönjakokaappeihin tapahtuu sääolosuhteita kestävän tarran avulla, johon kuva teoksesta tulostetaan.

Kisa on avoin kaikille ja kaappeihin toteutettavat teokset valitaan Facebook -äänestyksellä. Kaapit ja osallistumisohjeet löydät osoittesta www.ylakaupunginyo.fi/taidekaapit. Teoshaku on auki 26.4. asti.

Tue Yötä!

Yläkaupungin Yö on tuonut elämää Jyväskylän yläkaupungin toukokuuhun jo 25 vuoden ajan, ja tapahtuma on yhtä olennainen osa kaupungin kevättä kuin pääskysten paluu. Festivaalin kimpussa ahertaa kourallinen ihmisiä, ja pienillä resursseilla saadaan aikaan paljon hyvää. Järjestämisapua kuitenkin kaivataan! Oman työpanoksen voi antaa monella tapaa: kävijänä, esiintyjänä, vapaaehtoisena tai vaikkapa mesenoimalla tapahtumaa.

Juhlavuoden kunniaksi avasimme Mesenaatti-kampanjan, jonka avulla kuka tahansa pääsee osalliseksi Yläkaupungin Yön mahdollistamisesta! Mesenaatti on siis yhteisörahoituskampanja, jonka kautta kuka tahansa pystyy rahoittamaan tapahtumaa tiettyjä vastikkeita vastaan. Vastikkeita löytyy postikorteista vessapasseihin, moneen makuun ja tarpeeseen.

Osallistumalla Yläkaupungin Yön Mesenaatti-kampanjaan tuet suoraan paikallista kulttuuritarjontaa!
Tutustu osoitteessa www.mesenaatti.me/ylakaupunginyo, ja tue Yötä! Kampanja on auki 5.5. saakka.

Yö rakkauden – tekstaripalsta

Kohtasiko katseesi viime Yössä jonkun tuntemattoman kaunottaren kanssa, ja haluaisit nyt tavoittaa hänet? Onko päässäsi rakkausruno, jonka tahdot kaikelle kansalle julki? Tahdotko tunnustaa sydämesi sykkivän juuri Hänelle? Rakastatko yli kaiken kissavideoita tai jotain ihan muuta? Tai tekeekö mielesi ihan muuten vain kirjoittaa jotain hyvin satunnaista?

 

Oli tekstaustyylisi sitten tuplapeukalointi tai etusormitöpötys, naputtele nyt viesti numeroon 044-9566705. Parhaat palat pääsevät valokeilaan Yläkaupungin Yön lehden tekstaripalstalle.

 

Älylän Ehtoon 24.3. artistit tarkastelussa

TEKSTI: VILLE WAALI

 

Älylän Ehtoo tuo Vakiopaineeseen tänä vuonna vahvan katraan suomalaisen musiikin edustajia. Tapana on ollut esitellä esiintyjiä hieman etukäteen, joten tässä pienet haastattelut 24.3. esiintyvistä artisteista – olkaa hyvä!

Linkki Älylän Ehtoon Facebook-tapahtumaan (avautuu uuteen välilehteen).

Antti Autio


Antti Aution ja hänen yhtyeensä musiikkia luonnehditaan suomenkieliseksi folk rockiksi. Omalla nimellään musiikkia tekevä artisti loi kappaleita jo lapsena – kielenä tällöin toimi suomen sijaan pseudoenglanti.

– Minulla oli parikymmentä ”omaa” kappaletta jotka muistin ulkoa. Sittemmin tajusin että suuri osa kappaleistani oli plagiaatteja, joihin olin vain korvannut omat sanat ja oman meinigin.

Ensimmäisenä instrumenttina Aution käsissä soi kontrabasso, joka pysyikin nuoren miehen elämässä seitsemän vuotta. Tässä vaiheessa klassinen musiikki alkoi kuitenkin kyllästyttää, ja kitara astui mukaan kuvioihin. Omia kappaleita syntyi ensin englanniksi ja sittemmin Kallion lukion luovan kirjoittamisen kurssien jälkeen suomeksi.

– Tajusin, että musiikin ja sen että on jotain sanottavaa voi yhdistää. Soitan edelleenkin keikoilla välillä lauluja jotka olen tehnyt tuollloin.

Kuva: Matti Saarinen

Tämän vuoden ystävänpäivänä julkaistu levy Minä tuon mukanani sateet kertoo Aution mukaan menneisyyden vuotamisesta tähän päivään ja sen vaikutuksesta jokapäiväisessä elämässä.

– Kaikki teot, valinnat, elämän vaiheet ja myös aika joka on eletty ennen meitä, jäävät jollakin tavalla vaikuttamaan ja ne saattavat pulpahtaa pintaan jossakin kohtaa. Käsittelen näitä aiheita usein kahden ihmisen kohtaamisen kehyksessä.

Viime keväänä teatteritieteen maisteriksi valmistunut Antti Autio nimeää esikuvikseen muun muassa David Bowien, Nick Draken ja Dave Lindholmin. Viime vuosina mies on fiilistellyt esimerkiksi Anna Calvia, Beach Housea ja James Blakea.

Elmeri el diablo


Joensuusta vaikuttavan Elmeri El Diablon musiikki yhdistää juustoista poppia, kitararokkia, folkkia sekä ambientteja äänimaisemia. Spotifyssa muun muassa kappaleet Poika (minä maailmanajassa) sekä Vesieläin ovat saaneet tuhansia streamauksia. Musiikki on aina ollut osana Elmerin maailmaa.

– Varsinkin omat kappaleet ovat aina olleet tärkeitä. Musiikki on ollut pakokeino elämästä ja nyt olen tehnyt siitä elämää.

Elmeri on omien sanojensa mukaan artistina aika itsekäs, mutta toisaalta taas ei. Hän käsittelee todella henkilökohtaisia asioita musiikissaan, mutta tahtoo jakaa ne maailmalle uusien kappaleiden muodossa. Live-tilanteessa mies vakuttaa antavansa vielä hitusen enemmän.

– Keikalla olen yksin lavalla, kavereinani vain kitara sekä ambientit äänimaisemat. Kyllä siinä alaston olo tulee.

Kuva: Julia Kiiskinen

Soolohommat saivat alkunsa viime vuoden puolella. Monissa prokkiksissa mukana oleva mies loi useita kappaleita, jotka eivät sopineet mihinkään muuhun kontekstiin kuin miehen itsensä esitettäviksi lavalle – yksin.

– Elmeri el Diablo taiteilee niin keikkatilanteessa lavalla, kuin biisiä kirjoittamassa omassa kodissaankin. Taiteilu on ollut elämäntapa, ainakin viimeiset pari vuotta.

Nimen perusteella Elmeri El Diablon voisi kuvitella tekevän kirkonpolttomusiikkia suomalaisella twistillä. Totuus on kuitenkin toinen.

– Pääasiassa kerron omasta elämästäni. Artistinimessä ja musiikissa on läsnä vastakkainasettelu – nimi on El Diablo, mutta lavalla esiintyykin rikkinäinen poika.

Elmeri El Diablo pitää esikuvinaan muun muassa Pekka Strengiä, Brian Enoa sekä The Cure -yhtyettä. Tiettyyn genreen lokeroituminen ei ole osa Elmeri el Diablon tyyliä.

Jukka nousiainen


Mukana on myös tuore Emma-voittaja Jukka Nousiainen bändeineen. Älylän Ehtoon emotapahtuma Yläkaupungin Yö on miehelle tärkeä.

– Yläkaupungin Yön kautta olen aikoinaan saanut tilaisuuden päästä esiintymään muutoinkin kuin katusoittajana vaikka en tuntenut kaupungista ketään. Otin vaan yhteyttä järjestäjiin ja he kertoivat mihin voin tulla soittamaan ja mihin aikaan.  Nimenomaan ilmaisia, kaikille avoimia kaupunkitapahtumia tarvitaan! Eläköön Yläkaupungin Yö!

Muistoja Nousiaisella on monenlaisia, mutta hienoimpana mieleen ovat jääneet vuodet 2006 ja 2010.

– 2006 soitin Yläkaupungin Yössä ensimmäisen kerran, kokeellista surinaa artistinimellä 3V Yliopiston päärakennuksen takana, Taidemuseolla sekä Ilokivessä aamukasteklubilla. Juurikaan en ehtinyt nukkumaan, kannoin mukanani mielettömiä määriä kaikenlaista romua, kelanauhureita, radioita ja muita ääntä päästäviä sähkölaitteita. Samana yönä Lordi voitti Euroviisut ja aamukasteklubilla Ns. DJ Ville Häkkinen soitti Hard Rock Hallelujahin ainakin viisi kertaa ja jengi sekosi aina vaan ja uudestaan! Minä suristelin väliin puoli tuntia omaa staattista meluani, luulenpa ettei siitä muista kukaan mitään. Keikan jälkeen kuitenkin taiteilija Tiitus Petäjäniemi tuli kysymään kiinnostaisiko joskus soittaa yhdessä. Tätä kautta aloin pikkuhiljaa tutustumaan Jyväskyläläisiin vaihtoehtomusiikin soittajiin.

Kuva: Sini Mäenpää

– Vuonna 2010 soitin Keijo Virtasen kanssa Kheta Hotemissa Suomen Käsityön Museolla ja samaa porukkaa oli mukana myös Kari Kosmoksen Kylmä Banaani 2 -yhtyeessä Aamukasteklubilla Hotelli Albassa. Aamukasteklubin keikka oli klo 7 aamulla, ja tästä jatkoimme komppiryhmän kanssa vielä samoilla silmillä Keijon kanssa toisiin sessioihin treenikämpille, nyt nimen vaihtuessa Rambling Boysiksi. Noissa sessioissa äänitetty 17 ja puoli minuuttia kestävä ”Catch the train” on julkaistu Free Music Archivessa.

Linkki Catch the train -kappaleeseen.

Kriitikoilta hehkutusta saanut vuoden 2014 albumi Huonoa Seuraa sai jatkoa viime vuoden helmikuussa artistin omaa nimeä kantavalla albumilla. Helsingin Sanomat kuvaili albumia hauraaksi, hillityksi ja hartaaksi. Nousiaista itseään luonnehdittiin monimuotoiseksi muusikoksi joka hallitsee tyylilajin jos toisen. Soundin Vuoden 2016 parhaat kotimaiset levyt top-20 -listalla albumi sijoittui toiseksi.

Tule siis perjantaina 24.3. Vakiopaineeseen paikan päälle tarkastamaan antoivatko kriitikot palkinnon oikealle miehelle.

Älylän ehtoo vakiopaineessa 24.3.2017

 

21:45-22:45 Jukka Nousiainen
20:45-21:30 Antti Autio
19:50-20:30 Elmeri El Diablo

 

Tapahtuma alkaa 19:30. Liput hintaan 12 € kenelle tahansa ja Yläkaupungin Yö ry:n jäsenille sekä Jyväskylän Energian JEE!-etuasiakkaille 10 €.

Vielä ehdit hakea esiintyjäksi – haku auki 6.3. asti!

Teksti: Sanni Lahtinen

Onko sinulla ohjelmanumero, jonka haluaisit tuoda Yläkaupungin nähtäville toukokuussa? Onko hakulomakkeen täyttäminen ollut mielessäsi jo pitkään, mutta et vain ole saanut aikaiseksi? Ehkäpä ajatuksissasi kytee performanssi, joka vaatii päästä esitettäväksi. Yläkaupungin Yön esiintyjähaku vuodelle 2017 on avoinna vielä maanantaihin 6.3. asti. Nyt on siis aika toimia ja hakea esiintyjäksi!

Vaan millaisia esiintyjähakijoita toivomme? Vastaus: millaisia vain! Yläkaupungin Yön ohjelmaan kuuluu ainakin tanssia, teatteria, elokuvia, performansseja, luentoja, kuvataidetta, elävää musiikkia, sanataidetta, työpajoja, lastenohjelmaa, pelejä ja liikuntaa. Esiintyjien kirjo vaihtelee ammattilaisista harrastajiin.

Yläkaupungin Yö juhlii taiteen moninaisuutta, ja toivotamme ilolla tervetulleeksi myös erikoisemmat esitykset. Vuosien saatossa Yössä on koettu esimerkiksi pöytäfutissirkusta Sohwin autotallissa, hiustenleikkuuperformanssi keskellä Seminaarinmäen kampusta sekä monologi Harjun ottamisesta hyötykäyttöön Jyväsjärven täytteenä.

Circus Uusi Maailma: Deep Shit

Diippiä shittiä ravintola Sohwin kellarissa Circus Uusi Maailman toimesta vuonna 2012. Kuva: Aino Martiskainen.

Juha Mäkinen

Juha Mäkinen leikkasi hiuksensa puukolla vuonna 2012. Kuva: Taru Norrena

Joko vakuutuit? Katso hakuohjeet ja –lomake täältä, ja hae esiintyjäksi!

Jukka Nousiainen, Antti Autio sekä Elmeri el Diablo Älylän ehtoossa

Älylän Ehtoon juliste. Kuvitus Sirpa Varis

kuvitus: Sirpa Varis

Älylän Ehtoo on Yläkaupungin Yön tukiklubi, joka esittelee tuoreita juttuja lämpimässä klubiympäristössä. Tapahtuman kaikki tuotot käytetään festivaalin järjestämiseen.

Perjantaina 24.maaliskuuta asetumme illaksi Vakiopaineeseen nauttimaan hienoista esiintyjistä ja toistemme rakkaudesta. Tervetuloa mukaan!

Lavalla ilmielävinä:
JUKKA NOUSIAINEN
ANTTI AUTIO
ELMERI EL DIABLO

Tapahtuma alkaa 19:30, tarkat esiintymisajat kerromme lähempänä tapahtumaa. Liput hintaan 12 € kenelle tahansa ja Yläkaupungin Yö ry:n jäsenille sekä Jyväskylän Energian JEE!-etuasiakkaille 10 €.

Jukka Nousiainen

“Mies joka räjäytti suomirokin.”
(HS 10/2014)

“Loistava kitaristi joka nostaa kappaleet erakkokammion ahtaudesta päivänvaloon melodioiden välittömillä sointufilleillä-”
(Soundi 4/2016)

”Jukka Nousiainen on osana lukuisissa kiinnostavissa musiikkihommissa, joiden joukossa hänen soolotuotantonsa on usein ehkä kaikista syvimmältä riipaisevaa”
(Kyösti 2/2017)

Jukka Nousiainen

kuva: Sini Mäenpää

Antti Autio

Helsinkiläinen uuden sukupolven lauluntekijä, joka soittaa yhtyeineen suomenkielistä folk rockia. Aution yhtyeen musiikki pohjautuu raikkaaseen ja vahvaan laululyriikkaan sekä polveilevaan kitarointiin. Yhtye tunnetaan omaperäisestä tyylistään ja intensiivisistä sekä tunnelmallisista keikoistaan.

Antti Autio

kuva: Venla Helenius

Elmeri el Diablo

Joensuussa vaikuttava artisti, jonka musiikissa yhdistyy juustoinen poppi, kitararokki, folkki sekä ambientit äänimaisemat. Elmeri el Diablon vahvuus artistina on kyky olla lokeroitumatta mihinkään tiettyyn genreen, mutta silti kuulostaa omalta itseltään.

Elmeri el Diablo

Tapahtuma Facebookissa: https://www.facebook.com/events/766563286832729/

M.A. Numminen ja Ilmavoimien Big Band Yläkaupungin Yön syntymäpäiville

M.A.Numminen ja Ilmavoimien Big Band.

M.A. Numminen ja Ilmavoimien Big Band. Kuva: Puolustusvoimat / Aki Kurvinen

25-vuotisjuhlia viettävän Yläkaupungin Yö -festivaalin ensimmäiseksi esiintyjäksi on varmistunut M.A. Numminen yhdessä Ilmavoimien Big Bandin kanssa. Ilmaiskonsertti soi Lounaispuistossa 20. toukokuuta.

“Tapahtumassa nähdään harvemmin tämän kokoluokan esiintyjiä, mutta juhlavuoden kunniaksi halusimme herkutella vähän erilaisella ohjelmanumerolla”, kertoo festivaalin ohjelmistosta vastaava tuottaja Tero Uuttana. “Myös Ilmavoimien Big Band esiintyy ensimmäistä kertaa Yläkaupungin Yössä, joten aika ainutlaatuisesta synttärikonsertista on kyse!”

Kotiharjun päällä -nimeä kantavassa konsertissa kuullaan 50-vuotisen uran tehneen M.A. Nummisen tunnetuimpia ja rakastetuimpia kappaleita 60-luvulta nykypäivään. Ilmavoimien Big Bandin kapellimestarina toimii musiikkimajuri Tomi Väisänen.

Tänä vuonna Yläkaupungin Yötä vietetään lempeissä tunnelmissa, kun teemana on Yö rakkauden. Tapahtuman koko ohjelmisto valmistuu huhtikuussa, ja luvassa on jälleen muun muassa musiikkia, tanssia, teatteria, sanataidetta, kuvataidetta, elokuvia, pelejä ja liikuntaa. Yhteensä noin 200 esitystä levittäytyy tuttuun tapaan ympäri Jyväskylän yläkaupunkia.

 

Harjoittelijoita haussa!

Tule tekemään Yläkaupungin Yötä meidän kanssa!

Kaupunkifestivaali Yläkaupungin Yö etsii harjoittelijoita toteuttamaan tulevan kevään festivaalia. Tapahtuma järjestetään 20.5. Jyväskylän yläkaupungilla jo 25. kertaa.

Harjoittelun sisältö ja vaatimustaso voidaan muotoilla omien kiinnostusten ja tarpeiden mukaisesti. Harjoittelun ytimessä voi olla esimerkiksi tuotanto tuotannon sisällä eli jonkin festivaalin osa-alueen tuottaminen, tapahtuman sisäinen/ulkoinen viestintä, ennakkoklubin järjestäminen, vapaaehtoisten koordinointi, yhdistelmä näitä tai jokin ihan muu. Esimerkkejä harjoittelusisällöistä löytyy vaikkapa vuoden 2014 blogista: www.ylakaupunginyo.fi/2014/04/harjoittelijat-esittaytyvat/

Harjoittelun ajankohta ja kesto voidaan sopia joustavasti helmikuun alun ja toukokuun lopun välimaastosta. Tarjoamme työvälineet, opastusta ja ohjausta sekä erittäin viihtyisän ja persoonallisen työtilan työkavereineen toimistoltamme Jyväskylän yläkaupungilta. Jos kiinnostuit, lähetä vapaamuotoinen hakemus osoitteeseen [email protected] ja sovitaan tapaaminen! Samaan osoitteeseen voi lähettää myös kyselyitä ja uteluita lisäinfosta.

Lisätietoa festivaalista: www.ylakaupunginyo.fi