Ajankohtaista

Tue elävää kulttuuria!

Koetko Jyväskylän elävän kulttuurin tärkeäksi osaksi elämääsi? Nyt sinulla on mahdollisuus vaikuttaa siihen, että se tulee pysymään elinvoimaisena jatkossakin. Liity Yläkaupungin Yö ry:n jäseneksi ja tue elävää kulttuuria. Jäsenmaksu henkilöjäseniltä on 10 euroa vuodessa, yhteisöjäsenille maksu on 50 euroa vuodessa. Tukitilin numero on FI9580001970021912. Ilmoita maksun yhteydessä nimesi ja sähköpostiosoitteesi jäsenrekisteriämme varten. Liittyessäsi jäseneksi naurettavan edullista maksua vastaan saat tuntuvan alennuksen osallistuessasi Älylän Ehtoo -klubitapahtumaan.

yy2014logo_karuselli_iso_10x10

Liity nyt ja pidä elävä kulttuuri hengissä!

PS. Piilotimme tälle sivulle pääsiäismunan, löydätkö sen?

Vapaaehtoisuudesta jää hyvä fiilis

Tärkeä osatekijä Yläkaupungin Yössä ovat vapaaehtoiset, jotka kantavat oman kortensa kekoon onnistuneen festivaalipäivän toteuttamiseksi. Yksi vapaaehtoisista on Pauli Hytölä, joka osallistuu Yöttömän Yön tekemiseen tänä vuonna jo toista kertaa. Lisäksi Pauli on syntyperäisenä jyväskyläläisenä ehtinyt osallistumaan festivaaliin vierailijan roolissa monia kertoja tapahtuman parikymmenvuotisen historian aikana.

Pauli on tapahtuman monitoimimies. Viime vuonna hänen ykköstehtävänsä oli toimia kuljettajana, suhaillen pakettiautolla pitkin Yläkaupunkia. Sen ohella Pauli teki roudarin hommia, ja pääsipä hän Toivolan Vanhalle Pihalle tuurailemaan valomiestäkin. Kokemuksesta jäi yliopistossa fysiikkaa opiskelevalle nuorelle miehelle niin hyvät fiilikset, että hän päätti lähteä mukaan uudemman kerran.

Hakeutumistaan yöläisten vapaaehtoisjoukkoon Pauli perustelee kiinnostuksella tapahtumaan: ”Suurin syy lähteä mukaan oli halu nähdä millainen tapahtuma on sisäpuolelta käsin katsottuna. On hienoa päästä itse osallistumaan kaupungin suuren kevättapahtuman järjestämiseen.” Paulin mukaan kokemuksessa parasta onkin päästä näkemään, miten festivaaliin osallistujat nauttivat hyvin järjestetystä tapahtumasta.

vapaaehtoinen_yy 011Pauli Hytölä osallistuu Yläkaupungin Yöhön vapaaehtoisena jo toista kertaa. (Kuva: Elli Hokkanen)

Vinkkinä uusille vapaaehtoisille Pauli suosittelee joustavuutta aikataulujen suhteen – kannattaa varautua siihen, että työvuorot saattavat hieman elää. Pauli kertoo, että vuosi sitten oman paperille kirjatun työvuoron lisäksi auton ratissa tuli vietettyä määrittelemätön aika. Työintoinen vapaaehtoinen toteaa valvoneensa Yön aikana puolitoista vuorokautta putkeen. Työvuoron ajankohtaan ja kestoon saa kuitenkin itse vaikuttaa; pienempikin työpanos otetaan kiitollisuudella vastaan.

Vaikka vapaaehtoiset ovat usein toisilleen tuiki tuntemattomia, kehuu Pauli silti omaa luokkaansa olevaa yhteishenkeä. Joukossa vallitsee hyvä fiilis ja vahva yhdessä tekemisen meininki. Vapaaehtoisena toimiminen onkin oiva mahdollisuus tavata uusia, mielenkiintoisia ihmisiä. Toisaalta Yössä pääsee kerryttämään myös työkokemustaan. Vapaaehtoistehtävät jaetaan kiinnostuksen ja osaamisen perusteella, ja jokainen työntekijä saa rupeaman päätteeksi työtodistuksen. Myös tapahtuman järjestäjä kerää Paulilta kiitosta. Yläkaupungin Yö huolehtii vapaaehtoisistaan tarjoamalla työpanoksesta palkaksi päivän ruoat sekä karonkkabileet.

Pauli kuvailee Yläkaupungin Yötä virkistävänä tapahtumana. Jos vappu toimii kevään huipennuksena ja kesäkauden käynnistyksenä opiskelijoille, on Yläkaupungin Yö sitä muulle kulttuurikansalle. Moninaisten tapahtumiensa puolesta Yö sopii kaikille, joita kulttuuri vähääkään kiinnostaa. Yleisölle Pauli suosittelee yleistä haahuilua. Päämäärättömästi vaeltelemalla pitkin Yläkaupunkia saattaa törmätä mitä mielenkiintoisimpiin juttuihin.

Ilmoittaudu vapaaehtoiseksi 20.4. mennessä tästä! Erityisesti tekniikan alan ihmisiä ja järjestyksenvalvojia kaivataan.

ÄLYLÄN EHTOOSSA HUIPPUMEININKI!

Perjantain Älylän Ehtoossa päästiin nauttimaan niin elävästä musiikista kuin runoudesta. Tapahtuma sai paljon positiivista palautetta sekä esiintyjiltä että yleisöltä ja kävijöitä oli kaiken kaikkiaan reilut 130 henkeä. Erityiskiitokset esiintyjillemme Cabin Echoes, Aino ja Kyy, Hermanni Turkki, Poesia, Mustarinta ja Mikäklubi, sekä tapahtumapaikoillemme Vakiopaine ja Ylä-Ruth!

Tästä on hyvä jatkaa Yöttömään Yöhön, palataan asiaan toukokuun puolivälissä!

IMG_2952

Vakiopaineessa sai nauttia Hermanni Turkin musisoinnista. (Kuva: Emma Uramo)

Harjoittelijat esittäytyvät

Yläkaupungin Yö on yksi Jyväskylän tunnetuimmista tapahtumista, ja sen pyörittäminen vaatii useampien tahojen työpanosta. Eri alojen harjoittelijat ovat vuosien saatossa hakeneet työkokemusta Yön parista ja esittelemmekin nyt teille suurinpiirtein tämänhetkisen harjoittelijakokoonpanon.

033

Hejssan alla! Me ollaan Laura, Elli, Silja ja Inka, ja yhdessä muodostetaan Yläkaupungin Yön tiedotustiimi. Kotoisin ollaan kaikki vähän sieltä täältä, mutta tällä hetkellä opiskellaan kuka milläkin alalla Jyväskylän seudulla. Yläkaupungin Yölle harjoitteluun päädyttiin hieman eri reittejä, mutta pääasiassa siksi, että tapahtuma itsessään houkutteli mukaansa. Meidän hommana on kirjoitella tiedotteita, päivitellä sosiaalista mediaa ja tehdä tapahtumaa tunnetuksi – esimerkiksi juuri tämän blogin kautta. Yläkaupungin Yöltä odotamme hauskaa meininkiä ja huippuja esityksiä!

041

No morjesta pöytään! Me ollaan Eppu ja Albert. Eppu opiskelee matkailualaa Primuksella ja Albert Music and Media Managementia JAMKissa. Molemmat tykätään hyppiä skeittilaudan päällä, joten luonnollisesti järkätään Old, Fat & Slow-rullalautailumittelöä – tosin Epun varsinainen päätehtävä on vaihtaa toimiston ikkunassa oleva TJ-lukeman numero päivittäin. Toivottavasti kaikki pääsevät paikalle Seminaarinkadulle todistamaan sitä myötähäpeää, kun katkeroituneet aikuiset miehet kaatuilevat ja nolaavat itsensä Jyväskylän keskustassa!

048

Hei! Olen Salla, syntyisin Kajjaanista ja opiskelen tällä hetkellä Humakissa kulttuurituotantoa. Yläkaupungin Yölle tulin tekemään kolmen viikon ajaksi vapaavalintaisia opintoja ja olen tehnyt mm. ”tapahtumapaikkatietokantaa”, eli päivittänyt tapahtumapaikkojen tekniikkatietoja. Tämän vuoden Yläkaupungin Yö teemalla Yötön Yö tulee olemaan jälleen kerran todella monipuolinen tarjonnaltaan. Uskon, että jokaiselle löytyy jotakin uutta koettavaa.

IMG_0652

Moikka! Olen Emma, alunperin Espoosta kotoisin ja opiskelen Humakissa kolmatta vuotta kulttuurituotantoa. Yläkaupungin Yölle päädyin, koska tapahtuma kiinnosti ja tekeminen ja ihmiset vaikuttivat sopivan rennoilta. Tällä hetkellä olen puuhaillut ennakkoklubi Älylän Ehtoon parissa, tehden ihan kaikkea tapahtuman toteutumiseksi tarvittavaa. Älylän Ehtoota odotan jännittyneen innoissani, ja tietenkin sekä siltä, että itse päätapahtumalta odotan hyvää meininkiä, mahtavia esiintyjiä ja hyvää säätä!

IMG_1227

Heipparallaa! Me ollaan Emma ja Eija ja opiskellaan molemmat yhteisöpedagokeiksi Humakissa. Tänne päädyttiin tekemään Toimijat ja Talous-harjoittelua, ja tehtävänämme on suunnitella ja toteuttaa Yläkaupungin Yöhon lapsille ja lapsiperheille suunnattu lastentapahtuma Mäki-Matin perhepuistoon. Toivomme että saamme tapahtumaan paljon kävijöitä ja toivottavasti myös jälkeenpäin iloista palautetta sen onnistumisesta.

Yläkaupungin Yön harjoittelijat toivottavat kaikille aurinkoisia kevätpäiviä sekä huikeaa kesänavausta toukokuun seitsemäntenätoista!

Jyväskylän Designtori 17.5.2014 Toivolan Vanhalla Pihalla

Nostalginen Toivolan Vanha Piha sijaitsee Jyväskylän keskustassa ja siellä toimivat tunnelmallinen Kahvila Muisto, sekä erilaiset käsityöläispuodit ja yrittäjät. Yläkaupungin Yön yhteydessä paikalla nähdään Jyväskylä Designtori, joka esittelee ja myy suomalaista asuste- ja vaatemuotoilua. Mukana tämän kevään DesigntoriJKL-yhteistyökumppanina on Uhana Designin suunnittelijakaksikko Mira ja Hanna, joka on suunnitellut tapahtumaan DesigntoriJKL:n hienon kangaskassiprintin. Loputkin Designtorin myyjät varmistuvat kevään aikana. Paikalla nähdään tapahtuman aikaan myös Yläkaupungin Yön esiintyjiä. Samana päivänä juhlitaan myös virallisia kesäkauden avajaisia, jolloin pihan makasiinien kesäputiikit avaavat ovensa.

Tervetuloa viihtymään ja tekemään löytöjä Toivolan Vanhalle Pihalle 17.5 klo. 10:00-17:00!
Jkldesigntori_keva&#776_t2014_kangaskassi_uhana Uhana Designin suunnittelema Designtori JKL kangasprintti

Sähkönjakokaappitaidekilpailu avattu!

Vaasankatu 29-31, 102cm x 104cm

Tämäkin kaappi Vaasankadulla odottaa uutta asua ylleen

Taidetta tiellä on Jyväskylän Energian, Jyväskylän taiteilijaseuran, Yläkaupungin Yön ja Äkkigallerian yhteistyönä vuonna 2013 toteuttama taideprojekti, jossa Jyväskylän yläkaupungin sähkönjakokaappeihin tilattiin teokset kahdeltatoista jyväskyläläistaiteilijalta sekä kaksi kollaasiteosta Jyväskylän kuvataidekoulun oppilasryhmiltä.

Projekti saa nyt jatkoa, kun Yläkaupungin Yö ja Jyväskylän Energia julistavat kaikille avoimen taidekilpailun 12:sta uudesta sähkönjakokaapista avatuksi!

Kilpailun osallistumisohjeet ja -ehdot löytyvät täältä

Älylän ehtoo iskee jälleen (ja sinulla on mahdollisuus voittaa liput)!

Legendaarista mainetta Yläkaupungin yön ennakko- ja tukiklubina niittävä Älylän ehtoo valtaa Vakiopaineen ja Ylä-Ruthin lauteet 4. huhtikuuta. Poikkitaiteellisesta kattauksesta musiikin osalta ovat vastuussa Aino ja Kyy, Cabin Echoes sekä ensimmäistä kertaa Jyväskylään saapuva Hermanni Turkki, jonka folkmelske nousi laajempaan tietoisuuteen viime vuonna Docventures –levyraadin voittamisen myötä. Tarjontaa täydentää Itä-Suomen tummista vesistä sointinsa ammentava Mustarinta. Lisäksi improvisaatioteatteria tarjoilee Mikäklubi, Poesia-ryhmän vastatessa illan runotaiteesta.

Hermanni Turkki Hermanni Turkki saapuu Jyväskylään ensimmäistä kertaa. (Kuva: Matti Keski-Kohtamäki)

Tapahtuman liput kustantavat ennakkoon 8 e ja ovelta 10 – mutta NYT sinulla on mahdollisuus voittaa tiketit itsellesi ja kaverillesi! Osallistu kilpailuun näin: Löydä yläkaupungilta Yötön Yö –logo, nappaa siitä kuva ja lisää Facebookiin, Instagramiin tai/ja Twitteriin hashtagilla #ylakaupunginyo. Kilpailu voimassa tämän viikon, 24.-30.3. Onnea matkaan!
Lisää infoa täältä.

Hyvää Yötä

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Lähes tyhjässä toimistossa raikuu nauru. Paikalla ovat Yläkaupungin Yön taittaja Darja Zaitsev ja kuvittaja Sirpa Varis. Naiset istuvat pöydän ääressä vaihtaen kuulumisiaan samalla, kun haastattelija säätää tietokoneen kanssa. Tunnelma on rento ja omatoimisten haastateltavien ansiosta kahvinkeitin porisee jo.

Keitä haastateltavat siis ovat? Sirpa Varis on Kuopion muotoiluakatemiasta vuonna 2009 valmistunut tekstiilimuotoilija, joka opinnoissaan keskittyi kuvalliseen ilmaisuun. Työharjoittelu Suomen käsityön museolla innosti hakemaan kouluun vielä uudestaan ja nyt hän opiskelee kolmatta vuotta etnologiaa Jyväskylän yliopistossa. Varis on tehnyt kuvittajan hommia ja hänen näyttelynsä on tulossa Vakiopaineeseen toukokuussa. Sirpa Varis mieluummin luo, kuin kokoaa.

Taittajana Yläkaupungin Yössä toimiva Darja Zaitsev on valmistunut vaatetussuunnittelijaksi Lapin yliopistosta vuonna 2012. Variksen kanssa he tapasivat Suomen käsityön museolla, missä myös Zaitsev on ollut harjoittelussa. Hän on taide- ja kulttuurialan monitoimi-ihminen, joka tekee tilaisuuden tullen museoalan töitä, graafista suunnittelua ja pitää tällä hetkellä taidegalleriaa omassa eteisessään. Opiskelu Lapin yliopistossa avasi hänelle monia ovia ja tällä hetkellä Zaitsevin kiinnostuksen kohteet löytyvät vaatteiden sijaan nykytaiteen parista.

Yläkaupungin Yön työryhmään Varis päätyi toiminnanjohtaja Kyösti Ylikuljun kautta. He ovat tuttuja jo ennestään, ja kuvittajana mainetta niittäneen Variksen nimi oli tullut kokouksessa esiin. Ylikulju oli laittanut hänelle viestiä, ja Varis oli siltä seisomalta liittynyt Yön tekijäryhmään. Zaitsev astui porukkaan mukaan, kun Varis lähestyi häntä Facebook-viestillä.

Kuvittaja ja taittaja ovat näkymättömiä toimijoita, joita ei välttämättä tule ajatelleeksi. Näkymättömyydestä huolimatta he ovat Yläkaupungin Yön työryhmän tärkeitä osia. He antavat tapahtumalle ilmeen, joka kuvastaa sen luonnetta ja vuosittain vaihtuvaa teemaa. Julisteissa, flyereissä ja lehdessä ulkonäön lisäksi tärkeintä on tiedon saavutettavuus ja selkeys. ”On hieno tunne, kun saa vapaat kädet ja valtaa vaikuttaa tapahtuman ilmeeseen”, kuvailee kuvittajana toimiva Sirpa Varis. Myös Darja Zaitsev kokee taittotyön inspiroivana, sillä nykyään ihmiset kiinnittävät visuaaliseen ilmeeseen entistä enemmän huomiota. Hänen mukaansa taittaminen on kuin Tetriksen pelaamista – on valmiit palikat, jotka laitetaan kasaan parhaalla mahdollisella tavalla.

Haastateltavat ovat ensimmäistä kertaa mukana tekemässä Yläkaupungin Yötä, mutta yhdessä he ovat tehneet töitä aiemminkin. Se näkyy heti naisten sanailussa. He tykkäävät tehdä yhteistyötä ja yhdistää voimansa kollektiivisesti. Tekijäparin kanssa näkökulma avartuu ja työstä saa heti kommentteja. Omaan työhön kun voi uppoutua liian syvälle, ja tulla sille sokeaksi.

Sekä Varis että Zaitsev ovat olleet Yläkaupungin Yössä aiemmin yleisönä. Molemmat näkevät tapahtuman avoimena ja monipuolisena. Se tarjoaa jokaiselle jotakin ja saa kävijät tuntemaan itsensä tervetulleiksi. He kokevat Yön ihmisläheisenä ja hyvin järjestettynä tapahtumana, jonka vuoksi työtarjoukseen tiimiltä ei ollut vaikea vastata myöntävästi.

Odotukset tulevaa tapahtumaa kohtaan ovat totta kai kovemmat, kun haastateltavat ovat itse mukana työryhmässä. Molempien mielestä on mielenkiintoista päästä Yöhön yleisöksi, kun sitä on ollut myös tekemässä. Näkökulman muututtua kaupungin ja tapahtuman näkee varmasti hieman erilaisin silmin. ”Tästä tulee paras Yläkaupungin Yö ikinä”, toteaa Zaitsev hieman vitsaillen. Hän on tapahtumassa mukana myös oman galleriansa puitteissa. ”Kaiken kaikkiaan odotan hyvää yötä”, kuvittaja summaa. Taittaja vieressä naurahtaa ja toistaa: ”Hyvää yötä.” Haastattelijaakin kikatuttaa.

Teksti: Elli Hokkanen
Kuva: Inka Karimäki