Ajankohtaista

Yläkaupungin Yö -kasseja ja -paitoja saatavilla

Yläkaupungin Yö -kangaskassi, hinta 10 euroa.

Yläkaupungin Yö -kangaskassi, hinta 10 euroa.

Helle-hei kaikille! Nyt olisi saatavilla hyvin harvinainen erä Yläkaupungin Yö -kangaskasseja ja t-paitoja. Kassi kustantaa 10e ja paita 15e. Paidasta on saatavilla seuraavat koot: S, M, L ja XL. Paidat ovat perus t-paita -mallia. Karuselliprintin on suunnitellut Sirpa Varis.

Tuotteita voi noutaa toimistoltamme (Kauppakatu 2D) käteisellä tasarahalla, mutta koska oleilemme sisätiloissa säännöllisen epäsäännöllisesti, ilmoita ostoaikeistasi osoitteeseen: tuotanto@ylakaupunginyo.fi.

Yöttömän Yön jälkeinen aamu

d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152(1)

Yläkaupungin Yötä juhlittiin jälleen toukokuun puolessa välissä, lauantaina 17.5. Yli viisikymmentä tapahtumapaikkaa, yli sata esiintyjäryhmää, vain yksi aamusta aamuun kestänyt kaupunkifestivaali. Nyt kun on ehditty hetki hengähtää, voidaan palata takaisin viikonlopun tunnelmiin.d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152(2)

Lauantai valkeni aurinkoisena ja lämpimänä, parempaa säätä ei olisi voinut toivoakaan. Mäki-Matin perhepuiston ohjelma alkoi aamukymmeneltä ja muun muassa potkupyörät sekä ISOn tanhuujien lapsiryhmien esiintyminen olivat houkutelleet paikalle runsaasti lapsia perheineen. Toivolan Vanhalle Pihalle kerääntyivät kaikki suomalaisesta muotoilusta sekä muodista kiinnostuneet, ja aamupäivällä ovensa avanneet näyttelyt houkuttelivat kuvataiteen harrastajia.

Kaikki esitykset saivat runsaasti katsojia. Suomen Käsityön museolla tanssittiin hurjasti Hermanni Turkin folkmelskeen tahtiin d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152ja Vakiopaine oli ääriään myöten täynnä Art Decon kuulijoita. Erityisesti festaroijia kiinnostivat Circus Uusi Maailman CUM BOYS -esitys, jonka vuoksi jonot Siltasaliin ulottuivat satojen metrien päähän, tanssiteatteri Krampin Semmareiden kappaleista koostuva show, sekä Mustan taksin Piip Show!, johon oli jatkuvasti puolen tunnin odotus.

Yön ja aamuyön pimentyessä ilma pysyi leutona. Viimeiset esiintyjät lopettivat Seminaarinkadulla yhdeltä hiljentäen Lounaispuiston ympäristön ja Ilokivessä OK Cult pisti pillit pussiin puoli kolme. L-rakennuksen seinässä näkyneet d7578292-bd67-4b91-a356-3d09b10c6152(3)lyhytelokuvat pyörivät läpi yön siihen asti, kunnes Moirislammella järjestetty Aamukasteklubi starttasi. Viimeiseen asti jaksaneet yöttömän yön juhlijat ja aikaisin heränneet aamuvirkutkerääntyivät Menuettiin sankoin joukoin nauttimaan ravitsevasta aamupalasta ja uuteen päivään herättelevästä musiikista.

Kaiken kaikkiaan festivaali sujui rauhallisesti, ihmiset olivat onnellisia ja aurinko paistoi. Yläkaupungin Yö haluaa kiittää kaikkia tapahtumaan tavalla tai toisella osallistuneita. Palataan asiaan taas vuoden päästä!

MUISTIKATKELMIA – SUTTU -JUTTU

Anitta Kiviranta

Kuvan on ottanut Anitta Kiviranta.

 

”Nimen ensimmäinen osa viittaa juuri koreografiaan ja sen tekovaiheeseen, toinen osa taas teoksen visuaaliseen maailmaan ja toisaalta siihen, kuinka itse hahmotan tällaisen palasista koostetun teoksen”, kertoo 19-vuotias tanssijaksi valmistuva Saga Elgland Yössä nähtävästä sooloperformanssistaan Muistikatkelmia – suttu. Elgland kertoo esityksen saaneen alkunsa vain päiviä ennen ensiesitystään Jyväskylän October Jam -tapahtumassa lokakuussa 2013. Hän kokosi ja yhdisteli muististaan pinnalle nousevia, oma tekemiään jopa vuosien takaisia liikkeitä ja liikesarjoja. Niistä syntyi monen tyylilajin sävyttämä omintakeinen kokonaisuus, jota Elgland kuvailee helposti lähestyttäväksi. Sitä voi hänen mukaansa katsella ja tutkia haluamastaan näkökulmasta.

Tanssi on ollut Saga Elglandin elämässä lähes hänen ensimmäisistä vuosistaan lähtien. Kolmevuotiaana hän sai lastentanssin ja baletin alkeiden opetusta päiväkodissa. Looginen jatkumo tästä vei tanssikoulu Saraan, joka nykyisin tunnetaan nimellä Jyväskylän tanssiopisto. Harjoitusten tuntimäärät lisääntyivät, ja äkkiä tanssi nousikin kaikkien muiden harrastusten yli, muuttuen vakavammaksi ja tavoitteellisemmaksi.Monien uusien lajien harjoittelun myötä Elgland pääsi erikoiskoulutusryhmään, jossa harjoittelusta tuli yhä tiiviimpää ja esityksiä tuli tiuhempaan.

”16-vuotiaana löysin ilmoituksen balettioppilaitoksen ammatillisen koulutuksen lisähausta, jossa tällä kertaa haettiin opiskelijoita myös nykytanssiin suuntautuvalle linjalle”, kertoo ensimmäisellä yrittämällä opiskelemaan päässyt Elgland. Hänen on määrä valmistua tänä keväänä tanssijaksi tältä Suomen Kansallisoopperan balettioppilaitoksen nykytanssilinjalta.

Elglandille ”Yläkaupungin Yö on nostalginen ja tärkeä tapahtuma juuri esiintyjänä.” Hän on esiintynyt monena vuotena Jyväskylän tanssiopiston ja Tanssiteatteri Krampin nimissä. Tapahtuman omintakeinen leima ja tunnelma ovat sellaisia, joihin haluaa ja jopa tarvitsee päästä aina uudelleen. Pian valmistuvana tanssijana Elgland haluaa saada mahdollisimman paljon kokemusta erilaisista esiintymistilanteista, ja kokee että Yö antaa siihen loistavat puitteet – ”samanhenkisiä ihmisiä monipuolisesti esittäviä taiteita tarjoavassa tapahtumassa.”

 

Mitä: Sooloperformanssi Muistikatkelmia – suttu

Kuka: Saga Elgland

Milloin: Lauantaina 17.5. klo 23

Missä: Juomatehtaan studio

Yhdessä soitettava, pitkä piano

Suvi Airaksinen

Kuvan on ottanut Suvi Airaksinen.

 

Käsikellot ovat varmasti soittimena monelle hieman tuntemattomampia. Ensimmäiseksi kahvallisesta pienestä kirkonkellosta tulee mieleen Joulun kellot -kappale ja sen taustalla kuuluvat kilkutukset. Käsikellot ovat kuitenkin niin paljon muutakin. Niiden kotimaa on Englannissa, jossa ensimmäinen käsikello on tiettävästi valettu jo vuonna 1696. Nykyisinkin käsikellomusiikki on kaikista suosituinta Britteinsaarilla. Manner-Euroopassa toimii aktiivisesti noin viisikymmentä käsikello-orkesteria, Suomessa niitä on kuusi. Jyväskylässä orkestereista toimii kaksi, Kide ja Clarabella.

17. toukokuuta Keski-Suomen museolla klo 19 esiintyy käsikello-orkesteri nimeltä Clarabella. Pari vuotta Kiden perustamisen jälkeen kokoon pistetty kirkasta, kaunista kelloa tarkoittava käsikello-orkesteri on täysilukuinen, eli siinä on yhteensä kymmenen soittajaa. Mukaan saa tulla kuka tahansa, sillä tekemällähän sitä oppii. Soittajien ikähaarukka on lähes kirjaimellisesti vauvasta vaariin, sillä nuorin soittaja on 12-vuotias ja vanhimmalla soittajalla on vuosia takana jo 71.

”Kuulin käsikelloja elämäni ensimmäisen kerran USAssa vuonna 1997”, kertoo sekä Kiden että Clarabellan orkesterinjohtaja, Sari Eirtola-Loukola. Kellojen ääni lumosi heti kuulijansa, sillä tämä ei ollut koskaan kuullut yhtä erikoista ja kiehtovaa soitinta. Asuttuaan kahdeksan vuotta Yhdysvalloissa, Eirtola-Loukola palasi vuonna 2007 takaisin Jyväskylään. Samantien käynnistettiin käsikellotoiminta myös Jyväskylän seurakunnassa. Clarabella aloitti toimintansa vuonna 2008.

Clarabellan puolituntisen esiintymisen aikana pääsee kokemaan monelle jotain aivan uutta ja erilaista. Jokaisella soittajalla on 2-5 kelloa, ja jokainen kello vastaa ikään kuin yhtä pianon kosketinta. Orkesteri toimii siis kuin pitkänä pianona, jonka soinnissa yhteistyö ja yhteissoitto ovat kaikista tärkeimmät tukipilarit. Ohjelmistoon kuuluu hengellistä musiikkia, kansanmusiikkia, elokuvasävelmiä ja iskelmäkappaleita.

Jo yli 10 vuoden ajan Yläkaupungin Yössä erilaisten ryhmien kanssa esiintyneelle Eirtola-Loukolalle oli lähes itsestäänselvää hakea esiintyjäksi tänäkin vuonna. Hänen mukaansa Yö on hyvin järjestetty, iloinen taidetapahtuma, joka tuo mukavasti esille paikallista taidetoimintaa. ”On aina ollut mukavaa olla mukana”, hän summaa. Clarabella ja Kide jäävät pienelle kesätauolle toukokuun puolessa välissä, joten nyt jos koskaan kannattaa tutustua tähän erilaiseen orkesteriin. Orkesterinjohtaja Eirtola-Loukola toivottaa kaikki tervetulleeksi kuulemaan tätä kiehtovaa soitinta.

 

Mitä: Käsikelloilla soitettavaa musiikkia

Kuka: Käsikello-orkesteri Clarabella

Milloin: Lauantaina 17.5. Klo 19.00

Missä: Keski-Suomen museo

Koodaillaan!

1902069_10152093466442409_2725754327826519419_n

Kuvan on tehnyt Tero Mäyränen.

Mitä: Koodikoulu JKL

Milloin: Lauantaina 17.5. kello 14.00, 14.30, 15.00 ja 15.30

Missä: Ilokiven yläkerta

MUISTETTAVAA: Mukaan oma tabletti/läppäri sekä huoltaja.

Haluatko opettaa lapsellesi supertaitoja, joiden avulla voidaan muuttaa maailmaa? Koodikoulussa 4-9-vuotiaat lapset pääsevät tutustumaan ohjelmoinnin alkeisiin. Jyväskylän koodikoulun ohjaajina toimivat IT-alan ammattilaiset ovat mukana Yläkaupungin yön ATK-kerhossa Ilokiven yläkerrassa. Oppitunnit alkavat klo 14.00, 14.30, 15.00 ja 15.30, mutta mukaan voi tulla missä vaiheessa vain ja olla niin pitkään kuin kiinnostusta riittää.

Muista ottaa oma tabletti tai läppäri mukaan! Jokaisella lapsella on myös oltava huoltaja mukana. Tavoitteenamme on opastaa huoltajat sekä tiedonjanoiset lapset ilmaisten opiskeluresurssien äärelle ja mahdollistaa lapset toteuttamaan ajatuksiaan digimuodossa.

CUM BOYS hämmästyttää Yläkaupungin Yössä

CUM BOYS eli Circus Uusi Maailma goes New Kids on the Block -esitys koetaan Yläkaupungin Yössä Siltasalissa kello 19:00, 20:00 ja 21:00 festivaalilehden tiedoista hieman poiketen. Jokainen esitys kestää noin 15 minuuttia ja esitys on K-18.

Circus Uusi Maailma on progesirkusta. Vuonna 2006 perustetulla ryhmällä on alusta asti ollut vahva, omaleimainen tyyli, josta löytyy usein mustaa huumoria, vinksahtaneita hahmoja ja absurdeja tilanteita. Rohkea ja kokeileva muoto ja tyyli ovat olennaisia lähtökohtia esityksissä.

CUM on jälleen valmistanut esityksensä varta vasten Yläkaupungn Yölle jo yhdeksättä kertaa. Katsomot ovat olleet lähes poikkeuksetta täynnä ja kommentointi tällaista: Outoa—- tosi outoa.

Tähdenlennot nousevat ja nostavat sydämet kurkkuun asti pamppailemaan. Vailla vaatimattomuutta tahi kunniaa he ottavat yleisön, atmosfäärii kantautuvan biitti asettaa armottoman sykkeen tason. Terälehtien auetessa voi turtua hurmokseen ja tuntea orastavaa väreilyä väreilyä ikuisuudessa.

CUM_boys_promo3Kuva: Jukka Kaikkonen

Kierrätyssoittimilla toteutettava sooninen Ite-punk elämys

Azma ITE-soitinyhtye

Kuvan on ottanut Kimmo Nissinen.

Azma on romusoitinyhtye. Kaikki bändin soittimet on tehty kierrätetyistä materiaaleista, kuten mopon tankeista, pesukoneen rummuista, lapioista ja paistinpannuista.

”Hämähäkinseittiä ei ole kokeiltu, mutta varmaan sekin soi, mutta hiljaa”, kertoo Azmassa kitaraa soittava Kimmo. Ikaalisista soitinrakentajaksi valmistunut mies innostui kokeilemaan erilaisia asioita soittimien rakentamisessa. Yhtyeeseen Kimmo päätyi, kun rumpali/laulaja Ojis ja jo bändissä lopettanut Jyrki laittoivat Soundi -lehteen ilmoituksen vuonna 1984. “Siinä oli tarve ja tilaus”, Kimmo toteaa, sillä Vuolijoella, nykyisessä Kajaanissa ei ollut vielä rankempaa musiikkia suomeksi esittävää bändiä.

Azman musiikkia bändin jäsenet kuvailevat Ite-punkiksi. Genren ajatusmaailman  mukaisesti sumeilematta bändiin bassoa soittamaan liittyi myös Pasi, jonka mukaan: “Halu tehdä biisejä ja soittaa oli kova, mutta taidot lähes olemattomat.” Ojiksen kanssa rumpalin tuolia ja mikkiä vaihteleva Mårtte epäilee tyylisuunnan muotoutuneen syntymäseudun mukaan. Myös muut soittajat uskovat soittajia yhdistävän kainuulaisuuden kuuluvan kappaleiden tunnelmista.

Yläkaupungin Yöhön Azma päätyi hakemaan Sue -lehden nettisivuilta löytyneen ilmoituksen perusteella. Aikaisempaa Yö-kokemusta yhtyeellä ei ole. Vakiopaineen keikalla tullaan kuulemaan kappaleita Azman omasta tuotannosta 80-luvulta nykypäivään. Paikalle on hyvä saapua avoimena, ilman ennakkoluuloja, sillä luvassa on rujoa soittoa ja synkeää huumoria. Bändin jäsenet suosittelevat itseään ahdistuneille synkistelijöille, jotka eivät ole tosikkoja musiikin tai elämän suhteen. Ketään ei kuitenkaan haluta rajata yleisöstä pois, ja Ojis kehottaakin kaikkia käymään vilkaisemassa ja tulemaan sitten kertomaan keikan jälkeen, kuinka yhtyettä tulisi määritellä.

Tulevaisuudensuunnitelmat ovat bändillä vielä hieman hämärän peitossa. “Kyllä me maailma vallotetaan”, toteaa Mårtte vaatimattomasti jatkaen, “Ja sitte suunnataan kuuhun.” Hieman maltillisemmin tulevaisuutta pohtii Pasi, joka toivoo bändiharrastuksen jatkuvan säännöllisen epäsäännöllisesti, satunnaisia esiintymisiä ja mahdollista palaamista lähtöruutuun Kainuuseen: “Nämä ovat vain epämääräisiä haaveita ja näissä asioissa ei tarvitse ottaa paineita. Aika näyttää miten käy.” Tarkoitus olisi kuitenkin tehdä uusia kappaleita ja jatkaa pahennuksen herättämistä romusoittimilla möykäten.

Mitä: Ite-punkkia kierrätetystä materiaalista valmistetuilla soittimilla

Kuka: Azma, romusoitinyhtye

Milloin: Lauantaina 17.5. klo 22.00

Missä: Vakiopaine

Suuri olutjulistus!

Yläkaupungin Yö aloitti yhteistyön mikkeliläisen Saimaan Juomatehtaan kanssa. Tämän yhteistyön tuloksena kyseinen perinteikäs pienpanimo valmisti meille oman festivaalioluen! Olut on tyyliltään vaalea luomulager ja uniikin etiketin on suunnitellut Sirpa Varis. Olut tulee myyntiin festivaalikansalle tapahtumapäivänä 17.5. ja sitä on tarjolla rajallinen määrä Yläkaupungin Yössä mukana olevissa ravintoloissa.

Tule maistamaan miltä Yläkaupungin Yö maistuu oluen muodossa!

Muut Saimaan Juomatehtaan tuotteet löydät täältä.

 Suuri olutjulistus - kuva

Kaupunkitilaa lapsuudelle ja luovuudelle!

Mauri_Tuomi_1

Kuva Mauri Tuomen arkistoista.

Kauppakadun ja Vaasankadun kulmassa sijaitsee Taidepäiväkoti Kulmakartano. Vasta 1.1.2014 toimintansa aloittanut päiväkoti on arkkitehti Jorma Paatolan suunnittelemassa ja vuonna 1951 valmistuneessa Kulmakartanon talossa, josta se on myös saanut nimensä. Kulmakartanossa halutaan tarjota monipuolista taidekasvatusta, jonka vuoksi se hyödyntää jyväskyläläisten taiteilijoiden töitä osana heidän monitaiteista pedagogiikkaansa. Yöttömässä yössä Kulmakartanon tiloissa tullaan näkemään valokuvainstallaatio nimeltään Yläkaupungin Lapset.

Taidepäiväkoti Kulmakartanon päiväkodinjohtaja ja Jyväskylän taide- ja kulttuuripäiväkoti Oy:n toimitusjohtaja Tiina Lämsä valotti hieman Yläkaupungin Yöhön tulevan valokuvanäyttelyn taustoja. Idea Yläkaupungin lapset- valokuvainstallaatiosta iski Lämsään erään Kulmakartanon talossa pitkään asuneen ihmisen kanssa käydyn keskustelun päätteeksi. ”Hän kertoi, että hänellä olisi joitakin kuvia menneiltä ajoilta lapsista talon pihamaalla. Hän mietti, että me ehkä haluaisimme näyttää niitä päiväkotimme lapsille”, Lämsä kertoo. Taidepäiväkodin johtaja ihastui ideaan ja mietti, kuinka se voisi olla yksi tulokulma lapsiystävällisen keskustan palauttamisessa takaisin Jyväskylän kartalle.

Lämsän lisäksi projektia ovat työstäneet valokuvaaja Hanna-Kaisa Hämäläinen sekä kulttuurituottajaharjoittelija Riikka Parviainen. Hämäläinen on kuvannut Kulmakartanon lapsia nykypäivänä, seurannut taidepäiväkodin ihmisiä, tiloja ja toimintaa. Parviainen taas on kerännyt yksityiskokoelmista vanhoja kuvia eri vuosikymmeniltä osaksi installaatiota ja hoitanut näyttelyn käytännön järjestelyitä. ”Minua on ilahduttanut yhteneväiset näkemykset teoksemme muotoutumisesta ja ideasta”, kertoo Lämsä.

Valokuvanäyttely pidetään taidepäiväkodin omissa tiloissa siten, että kuvat projisoidaan Kauppakadun ja Vaasankadun suuriin ikkunoihin. Uudet kuvat tullaan rinnastamaan vanhoihin valokuviin, joita on otettu samassa talossa ja lähikortteleissa aikaisempina vuosikymmeninä. Prosessina vanhojen kuvien kerääminen oli päiväkodinjohtajan mukaan mielenkiintoinen. Hän on saanut kuulla tarinoita yläkaupungilta ja keskustella ihmisten kanssa alueesta niin, että tiedot kotiseudun lähihistoriasta ovat karttuneet suunnattomasti. ”Haluankin kiittää aarteensa luovuttaneita henkilöitä näyttelymme mahdollistamisesta. Haluan myös kiittää päiväkotimme lapsia ja heidän vanhempiaan uusien ihanien kuvien esittämisen mahdollisuudesta”, summaa Kulmakartanon päiväkodinjohtaja. Kiitoksia keräävät myös  Kulmakartanon talo ja asukkaat inspiroivasta ympäristöstä.

”Toistaiseksi tiedossa on vain tämä Yläkaupungin yö -tapahtuma”, Lämsä toteaa ja jatkaa ”toinen näyttely myöhemmin jossain muualla voisi olla tietenkin myös mahdollinen.” Päiväkodinjohtajaa kiinnostaa myös ajatus jonkinlaisesta kuvakirjasta, jos jokin kustantamo innostuisi ajatuksesta. Nyt, kun mikään jatko ei ole vielä varmaa, kannattaa käydä tarkistamassa näyttely.”Tule katsomaan Yön hämyssä, miltä yläkaupungin korttelit näyttivät vaikkapa 60-luvulla ja mitä touhuavat nykypäivän lapset Kulmakartanolla!” kutsuu Lämsä vielä lopuksi.

Mitä: Yläkaupungin Lapset – valokuvainstallaatio

Kuka: Taidepäiväkoti Kulmakartanon päiväkodinjohtaja ja Jyväskylän taide- ja kulttuuripäiväkoti Oy:n toimitusjohtaja Tiina Lämsä, Valokuvaaja Anna-Kaisa Hämäläinen ja Kulttuurintuottajaharjoittelija Riikka Parviainen

Millon: Lauantaina 17.5. klo 18-24

Missä: Taidepäiväkoti Kulmakartano