Ajankohtaista

Äänestä taidekaapit toteutukseen

Taidekaappikisan finaalivaihe on alkanut!

Kilpailuun osallistuu yhteensä 42 teosta, joista 18 toteutetaan ja julkistetaan Yläkaupungin Yössä. Valitse suosikkisi Facebookissa tykkäämällä. Äänestysaikaa on sunnuntaihin 8.5. saakka.

Kilpailun järjestävät yhteistyössä Yläkaupungin Yö ja Jyväskylän Energia.

Lisätietoa Taidekaapit-sivulla.

Finalistit

Huom: äänestys FB-sivullamme

 

Ohjelma on nyt julkaistu!

Perjantaina 22.4. räpsäytimme eli julkistimme ohjelman kaiken kansan nähtäville! Ohjelma löytyy nyt täältä Yläkaupungin Yön verkkosivuilta Ohjelma-linkin takaa. Iloisen julkaisun kunniaksi järjestimme ”Kysy Kyöstiltä ja Terolta” -tiedotustilaisuuden, jonka keskeisenä ajatuksena oli antaa yleisölle mahdollisuus kysyä Kyöstiltä ja Terolta, eli Yön toiminnanjohtajalta ja tuottajalta, mitä tahansa Yöhön liittyen joko soittamalla tai viestitse. Viihdyttävässä ja informatiivisessa tiedotustilaisuudessa koettiin yllättäviä käänteitä, kun itse Jare Tiihonen soitti suoraan lähetykseen!

Kuten lupasimme, tilaisuus tallennettiin myöhemmin nautittavaksi videolle, joka löytyy tämän postauksen lopusta. Olkaa siis hyvät! Eikä tässä vielä kaikki. Ensi viikon perjantaina eli 29.4. klo 12.30 kannattaa jälleen klikata Periscope auki, sillä vappuerikoisuutena luemme Yön lehden kokonaisuudessaan lävitse. Nähdään lähetyksessä!

Lue lisää…

Perjantaihuumaa!

Yö-1

Perjantaina koittaa se odotettu ilon ja onnen päivä, jona Yön ohjelma vihdoin julkaistaan ja lehteä aletaan jakaa kaikkien kaupunkilaisten saataville!

Olemme varmoja siitä, että teillä, arvon yleisö, on paljonkin jännittäviä kysymyksiä ohjelmaa ja ylipäätään tapahtumaa koskien. Siksi olemmekin päättäneet järjestää tiedotustilaisuuden, jossa kaikki kysymykset saavat ainakin jonkinlaiset vastaukset! Kysy Kyöstiltä ja Terolta -spektaakkeli alkaa perjantaina 22.4. klo 12.30 Periscopessa. Kysymyksiä voi esittää livenä Periscopen kautta tai lähettää tekstiviestitse numeroon 044 2368583. Jos et ehdi olemaan virtuaalisesti paikalla seuraamassa Yön tekijöiden hiostusta haastavien ja mielenkiintoisten kysymysten sarjatulessa, ollos huoleti! Video julkaistaan myöhemmin täällä eli festivaaliblogissa.

Eikä siinä kaikki! Tuleva perjantai on vain alkusoittoa. Samaan syssyyn haluamme kertoa teille suuresta vappuspesiaalistamme. Ensi viikon perjantaina eli 29.4. klo 12.30 alkaen Yläkaupungin Yön upea lehti luetaan kokonaisuudessaaan ääneen! Tapahtuma luonnollisesti taltioidaan suorana Periscopeen. Lisäksi videon löytää myöhemmin saman päivän aikana täältä blogista. Vapputeema tulee näkymään

Nyt on aika alkaa hioa kysymyksiä, hankkia popcorneja ja muutenkin valmistautua sekä huomisen että ensin perjantain koitokseen. Nähdään linjoilla!

 

Pikseliähkyä Yössä

Taas häivytetään salamyhkäisyyden utua ohjelman rakentamisen yltä ja tehdään ohjelmapaljastus: Pikseliähky-festivaali vierailee Yläkaupungin Yössä työpajalla ja ääniperformanssilla! Mukaan on kutsuttu Petäjävedellä työskentelevät kuvataiteilijat Johanna Juvonen ja Biagio Rosa sekä amerikkalaissyntyinen äänitaiteilija Patrick McGinley.

Live Herring ry:n Mediataide kartalle -projektin tuotantokoordinaattori Soile Ollikainen on hyvin innostunut yhteistyöstä:

”Olemme pitkään keskustelleet mahdollisuudesta järjestää tapahtumaan liittyvää satelliittitapahtumaa Jyväskylässä. Nyt Yläkaupungin Yö tarjoaa hienon mahdollisuuden tuoda esiin Living Spaces -teemaista ohjelmaa sekä tiedottaa syksyn tapahtumista Jyväskylässä ja Rovaniemellä. Festivaalilla on ollut historiansa aikana useita satelliittitapahtumia ympäri maailman ja Pikseliähky-verkosto erilaisia toimijoita, jotka ovat omatoimisesti järjestäneet muun muassa lukuisia festivaaleja.”

Vuosittain järjestettävän Pikseliähky-festivaali oli vuonna 2015 nimeltään Living Spaces ja se tutki niin sanottua kulttuurillista hajauttamista. Kyseessä on tapahtuma, joka keskittyy periaatteessa uuteen ja emergenttiin mediataiteeseen, mutta sisältää myös paljon muuta. Vierailu Jyväskylään toteutuu yhteistyössä Pikseliähky-festivaalin sekä mediataiteen ja -kulttuurin edistämiseen keskittyneen jyväskyläläisen yhdistyksen Live Herringin, Yläkaupungin Yön ja Petäjäveden kunnan kanssa.

Nyt on siis erinomainen mahdollisuus päästä kokemaan mediataidetta myös Yläkaupungin Yössä.

”Tapahtuma on tosiaan hieno foorumi. Kun Pikseliähkyn teema tutkii kulttuurisen hajauttamisen tematiikkaa, se sopii loistavasti tämän vuoden Kyläkaupunki-teemaan. Kun kuvataiteilijat toteuttavat työpajan Petäjävedellä, tapahtuma laajenee entisestään.”

Ainoa ohje, jonka Johanna Juvonen ja Biagio Rosa ovat saaneet, on että työpajan tulisi liittyä väljästi teknologiaan. Taiteilijapari kävi Helsingin tapahtumassa tutustumassa festivaaliin ja hakemassa ideoita. He yllättyivät tapahtuman monimuotoisuudesta päästessään kokeilemaan muun muassa meditaatiota alpakoiden kanssa.

”Toteutamme työpajan nimellä (S)low communication. Satelliittitapahtuma antoi ajatuksen viestinnästä, verkostoista ja kommunikaatiosta. Työpajassa tarkastellaan, miten voi viestiä ilman korkeaa teknologiaa ja rakennetaan viestintävälineitä. Toiminta muotoutuu paljon osallistujien mukaan. Taustalla on ajatus ihmisen nykyisestä teknologia- ja internetriippuvuudesta.”

Taiteilijat ovat vetäneet paljon työpajatoimintaa Petäjäveden Toinilassa, joka on vanha paperikauppa ja avoin taidetekemisen tila. Toinila on profiloitunut kierrätysmateriaaleihin ja rakenteluun. Mukana on paljon myös värien käyttöä. Työpajaan odotetaan erityisesti aikuisia ja nuoria. Aiemmin Toinilassa on järjestetty paljon lasten toimintaa. Taidepolulla on lasten tekemiä veistoksia, joilla voi leikkiä ja niitä voi rakentaa eteenpäin. Samalla periaatteella tulee nytkin Toinilan ympäristöön jäämään kommunikaation liittyvä teos. Toinila toimii monin tavoin kohtauspisteenä sekä Pikseliähkyn että Yläkaupungin yön teemoille.

Mikä taiteilijoita tapahtumassa kiehtoo?

”Verkostoituminen, itsensä haastaminen, yhteistyö Live Herringin kanssa ja tapahtuman teemat.” Kierrätysolympialaiset Helsingin tapahtumassa inspiroivat myös taiteilijoita. ”Aivan kuin olisi tullut kotiin”, kierräytysmateriaaleja paljon hyödyntävät taiteilijat kertovat. 

(S)low-communication -taidetyöpaja Petäjäveden Toinilassa klo 12 – 15

12959474_10209214435341002_1805714590_o

Johanna Juvonen ja Biagio Rosa

 

 

 

 Echo Survey -performanssi Taavettilan riihi, klo 17 – 18 (Seminaarinkatu 15)

 

Äänitaiteilja Patrick McGinley aka murmer (USA/EE) toteuttaa performanssin Echo Survey Taavettilan riihessä. Kyseessä on uniikki äänitaideteos, joka saa muotonsa esityspaikan äänimaisemasta. Teoksen installaatiomainen muoto mahdollistaa teoksen kokemisen kokonaan tai jonkin osan siitä.

 

MURMER London Nov 21

Kuva: murmer, Echo Survey Lontoossa

Soile Ollikaiselta on vielä kysyttävä tarkentava kysymys: mitä mediataide on?

”Se on oikeastaan sateenvarjokäsite. Taidemuodot, jotka hyödyntävät esimerkiksi uutta teknologiaa kuuluvat siihen. Näitä ovat muun muassa liikkuva kuva, videotaide ja kokeellinen elokuva, robotiikka, uusi teknologia: kaikki taide joka hyödyntää niitä tai vahvasti kommentoi niitä. Nykytaiteen määritelmät ovat yleensä vaikeita, koska kenttä elää koko ajan. Taiteilijat kehittävät koko ajan uutta. Varsinkin yhteisötaiteen muodot haastavat perinteisiä taidemuotoja. Taiteilijalle ei ole ehkä aina niin mielekästäkään määritellä itseään johonkin genreen.”

Pikseliähky-festivaali on perinteisesti kuulunut mediataiteen tai elektronisen taiteen kenttään, mutta on viime vuosien aikana laajentunut erilaisten temaattisten sisältöjen kautta edustamaan myös muita kokeellisia ja emergenttejä taiteen muotoja. Yhteisöllisyys on vahvasti mukana tapahtumassa; Pikseliähky on tutkinut muun muassa yhteisöomistamista ja vaihtoehtoisia talouden muotoja. Tulevan syksyn teemat Pikseliähkyssä ovat empatia, teknologia, kehollinen havaitseminen ja ei-inhimillinen perspektiivi.

Pikseliähky ja satelliittitapahtumat esittäytyvät ti-la 2016 -galleriassa, 19 – 21

(Kauppakatu 19, Jyväskylä)

 

Lue lisää…

Torilla tavataan!

Torilla on nähty toinen toistaan ihanampia ja mielenkiintoisempia kojuja, niin toimintaansa esittelevien yhdistyksien kuin myyjienkin puolesta. Ja se on ihan parasta. Seminaarinkadulle on tänäkin vuonna kokoontumassa jo kaikenlaista kiinnostavaa, mutta lössiin mahtuu vielä! Etsimme eritoten kaikkea omalaatuista, persoonallista ja vuoden teemaan sopivaa. Ilmoita siis itsesi tästä löytyvällä lomakkeella. Yllätä meidät, jotta voimme yllättää kaikki!

Kuva: Lassi Pulkkinen.

Kuva: Lassi Pulkkinen.

Futuristisilla härveleillä kohti keinotodellisuutta

Vaikka Yön ohjelma on vielä kasausvaiheessa, eivätkä kaikki palikat ole löytäneet paikkaansa, pääsi yksi ohjelmanumero livahtamaan tänne blogin puolellekin. Tänä vuonna Yläkaupungilla päästään kokemaan jotain uusinta uutta, kun yliopiston pelikurssilaiset tulevat esittelemään virtuaalitodellisuuslaitteille suunnittelemiaan peliprototyyppejä. Ja kyllä vain – sekä pelejä että laseja pääsee kukin kokeilemaan itsekin.

Useita kaupallisia virtuaalitodellisuushärveleitä julkaistaan tänä vuonna, ja niistä povataan suurta hittiä. Isot teknologiatalot ovat pistäneet projekteihin paljon rahaa, joten aivan huomaamatta ei virtuaalitodellisuuden vyöry tule varmaan keneltäkään jäämään.

Haluamme tietenkin olla todella cool ja in, joten päätimme mennä kyselemään ja testaamaan mistä hypessä oikein on kyse. Soluttauduimme pelikurssilaisten seuraan saadaksemme palasen tuoreimmasta informaatiosta. Meidät vastaanottivat Tanja Välisalo ja Jukka Varsaluoma, jotka vetävät tammikuussa alkanutta kurssia.

”Virtuaalitodellisuuslaitteiden ideana on saada konkreettinen kokemus virtuaalisessa tilassa olemisesta”, Vähäsalo kiteyttää. Tämä mahdollisuus on synnyttänyt jo monia erilaisia käyttötarkoituksia virtuaalisista museokierroksista aikuisviihteeseen. Teknologia mahdollistaa ympärilleen katselun ja sovellusten ohjaamisen oman kehon avulla, mikä innostaa käyttäjiä.

Taiteen ja suunnittelun kannalta virtuaalitodellisuuslaitteet ovat erityyppisiä kuin mihin on totuttu. Erilainen toimintalogiikka vaatii erilaista suunnittelua, kun aivan eri asiat muuttuvat tärkeiksi. ”Pienet asiat, kuten se, että pystyy tarkastelemaan jotain esinettä läheltä tai kurkata ulos ikkunasta ja katsella tähtiä, muuttuvat eri tavalla merkityksellisiksi kuin normaaleissa tietokonepeleissä.” Varsaluoma selittää. Toisaalta monet ensimmäiset ideat eivät ole yhtään niin hyviä kuin kuvittelisi: ”Esimerkiksi lentäminen ei toimi ollenkaan niin hyvin kuin voisi ajatella, mutta hiljalleen on opittu mitä kannattaa tehdä ja mitä ei.”

Aivoilla saattaa kestää hetki tottua virtuaalitodellisuuslaitteisiin, kuten kaikkeen uuteen teknologiaan ylipäätään. Joillekin ihmisille saattaa aiheutua matkapahoinvoinnin kaltaisia tuntemuksia, ilmeisesti naisille miehiä helpommin. ”Naisten ja miesten aivot prosessoivat 3D:n eri tavalla, siinä on ihan tutkitusti eroa”, Vähäsalo kertoo. ”Yksi mielenkiintoinen uutinen liittyi siihen, että pahoinvointia vähentää näkymän alareunassa oleva pieni häive nenästä, niin kuin meillä yleensäkin aina on.”

Heikkovatsaisille siis pahoinvointipilleri nassuun ja kuuntelemaan, mitä kurssilaisilla on sanottavana pelien tekemisestä ja virtuaalitodellisuuden erilaisista mahdollisuuksista. Mielenkiintoista on myös se, mitä heillä on povattavana virtuaalitodellisuuden tulevaisuudesta. Vedonlyönti on suositeltavaa!

 

Ruusa katselee virtuaalista maailmaa. Onko ruoho vihreämpää virtuaalisen aidan toisella puolella?

 

Lähetä meille tekstari!

Lähetä meille tekstiviesti numeroon 044 2368583! Juuri tällä hetkellä rakentuva ohjelmalehtemme kaipaa sivuilleen kommentteja lukijoiltaan ja festivaaliväeltä. Kommentti voi olla kannustava, lannistava, innostava, pyöristävä, moittiva, hehkuttava tai mitä tahansa, kunhan sen pituus on maksimissaan 160 merkkiä.

Otamme vastaan viestejä ainakin torstai-iltaan 7.4. saakka. Kaikki viestit eivät mahdu lehteen ja pidätämme oikeuden julkaista viestejä myös täällä nettisivuillamme. Lähettäjän numeroa tai muita henkilökohtaisia tietoja ei kerrota, ellei niitä erikseen viestikenttään kirjoittamalla julkaistavaksi halua.

Viestin hinta on tavallisen tekstiviestin hinta.

Tämä video havainnollistaa tällä hetkellä meneillään olevaa esiintyjävalintojen toteutusprosessia. Olemme yhteydessä kaikkiin hakijoihin viimeistään 15.4. mennessä, jolloin ohjelmisto valmistuu. Kaikki videon yhteydet todellisiin hakijoihin ovat fiktiota.

Me kysyimme, te vastasitte – katugalluppi

Keväinen kylmä viima ei estänyt meitä syöksymästä kaduille kuulostelemaan mielipiteitä Yläkaupungin Yöstä. Hyökkäsimme puskista ja nurkkien takaa saadaksemme spontaaneja ja korruptoitumattomia reaktioita festivaalin menneestä ja tulevasta tarjonnasta.

IMG_0870

Mikael ja Otto

Olemme ottaneet osaa monena vuonna ja onhan sitä tänäkin vuonna mentävä. Siitä on tullut vähän sellainen perinne. Bändikaverit ovat järkkäämässä tapahtumaa tämän vuoden Yöhön ja mahdollisesti siinä ollaan sitten mukana tavalla tai toisella.

 

 

 

 

 

IMG_0868

 

Lasse

Tapahtuma on hyvin tuttu ja olen ollut mukana noin neljänä vuotena. En osaa vielä sanoa tämän vuoden osallistumisestani.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0869

 

 

 

Saara

Olen osallistunut Yläkaupungin Yöhön pari kertaa. Tänä vuonna olen mahdollisesti myös itse esiintymässä, mutta joka tapauksessa olen ehdottomasti menossa.

 

 

 

 

 

 

 

IMG_0867

 

 

Tarja, Jaana, Marja ja Anne
Tuttu tapahtuma on, osa meistä on osallistunut muutaman kerran, osa ei kertaakaan. Tämän vuoden tapahtumalle ei ole vielä odotuksia, voisimme osallistua jos kelit ovat hyvät.

 

 

 

 

 

 

 

 

Mitä Yläkaupungin Yö vuosimallia 2016 pitääkään sisällään? Sen verran voimme paljastaa, että tänä vuonna hakijoita oli enemmän kuin koskaan — pitkälle neljättäsataa. Ohjelma julkaistaan huhtikuun puolivälin jälkeen, mutta vain saapumalla paikalle 21.5. tiedät mitä oikeasti tapahtuu. Nähdään Yössä.

Teksti: Mette Seppälä ja Ruusa Myllyaho 

Taidekaappikisa on avattu!

83cm x 115cm. Pehtorintie, Kortepohja.

83cm x 115cm. Pehtorintie, Kortepohja.

Jyväskylän Energia ja Yläkaupungin Yö ovat piristäneet kaupunkikuvaa keskusta-alueen sähköjakokaappien taiteistamisella vuosina 2013 ja 2014. Kyläkaupungin Yössä projektia laajennetaan nyt lähiöihin.

Avoin taidekilpailu on avattu ja käynnissä 21.4.2016 asti! Säännöt, ohjeet ja kaappien kuvat löydät taidekaapit-sivulta.