YLÄKAUPUNGIN YÖN GRAAFIKKO ANNIINA LIUS

Tämän vuoden Yläkaupungin Yön juliste on kerännyt paljon positiivista palautetta. Myös ympäri Jyväskylää levittyneisiin ohjelmalehtiin ja niissä kattojen yllä istuskeleviin lintuhin sekä ympäristöä tarkkaileviin jäniksiin on voinut törmätä. (Ja jos ohjelmamalehdet ovat sattuneet menemään ohi, lehteä pääsee virtuaalisessa muodossa selailemaan etusivullamme!) Tämän vuoden Yläkaupungin Yön graafikko Anniina Lius on 26-vuotias kolmannen vuoden visuaalisen viestinnän muotoiluopiskelija Aalto Yliopistossa Helsingissä. Tällä hetkellä Anniina on Chilessä opiskelijavaihdossa.

Jo pienestä pitäen Anniina kertoo olleensa haaveilija ja elänyt omissa mielikuvitusmaailmoissaan. Leivonmäeltä, Jyväskylän reunamilta isoon maailmaan haaveilevalle nuorelle piirtäminen oli tapa paeta toiseen todellisuuteen. Vielä tänäkin päivänä nämä mielikuvitusmaailmat toimivat inspiraatioina kuvituksissa. Aaltoon pääsy oli Anniinalle unelmien täyttymys ja opiskelu muiden lahjakkaiden tyyppien kanssa on ollut todella antoisaa. Opiskelun ohella Anniina tekee myös freelancer-kuvittajan töitä. “Kaikenlainen graafinen suunnittelu on hauskaa, mutta vahvuuteni ja rakkauteni on ehdottomasti kuvittamisessa. Maailman siistein juttu olisi joku päivä elättää itseni kokonaan tällä.”

Karkkimaiset värit ja unenomainen tunnelma ovat läsnä Anniinan kuvituksissa. Inspiraatio pohjautuu vahvasti uniin ja päänsisäisiin maailmoihin. Kuvitusten tavoitteena on yhdistää kauneutta erilaisiin outouksiin. “Yläkaupungin Yön kuvituksessa lähdin liikkeelle siitä, mitä festari minulle merkitsee. Yö tuo mukanaan kaikenlaisia outouksia Jyväskylän kaduille ja koko kaupunki täyttyy kuhinasta. Tätä kautta mieleeni tulivat jättiläiset, jotka saapuvat kerran vuodessa yläkaupungille aiheuttamaan hämminkiä.”

– Mitä terveisiä haluat lähettää Yläkaupungin Yön kävijöille?

“Joka vuosi on aina ollut ihana tulla Jyväskylään Yläkaupungin Yöhön, josta on syntynyt niin paljon hauskoja muistoja. Harmikseni rakas festari jää minulta tänä vuonna välistä kaukaisen välimatkan vuoksi, mutta ensi vuonna taas uudestaan! Ihanaa festariyötä ja terkkuja täältä Santiagosta!”